Buganda, kongedømme i Øst-Afrika, det nåværende Uganda. Buganda vokste frem på 1500-tallet, men i skyggen av det da mektigere Bunyoro-riket. Utover på 1600-tallet ble flere mindre stater lagt under Buganda, som ved begynnelsen av 1800-tallet omfattet hele kysten av Victoriasjøen fra Nilen til Kagera-elva ved den nåværende tanzanianske grense. Buganda-rikets fremvekst tilskrives et solid økonomisk fundament i den fruktbare jorden og det regelmessige regnet. Buganda profiterte også fra transitthandel, bl.a. for elfenben. Midt på 1800-tallet kom arabiske handelsmenn og leverte våpen som betaling for elfenben og slaver.

Buganda var styrt av en konge, kabaka, og stillingen gikk i arv. Kabaka Mutesa 1, som styrte ca. 1860–1884, var den første av Bugandas herskere som kom i kontakt med Europa. Britene kom i konflikt med Bunyoro, og kom til å se på Buganda som en alliert. I 1890-årene erobret Buganda med britisk støtte flere deler av Bunyoro. 1890–92 ble Buganda styrt av Imperial British East African Company, men i 1893 ble det britiske flagg heist, og Uganda ble offisielt erklært som britisk protektorat i 1894. Buganda så fortsatt på seg selv som en alliert, og aldri som koloni. Det medførte at kabakaen etter den annen verdenskrig fremmet krav om selvstendighet for Buganda, hvilket ble avvist av britene, som planla selvstendighet for et forent Uganda.

Uganda ble selvstendig 9. oktober 1962, og i grunnloven ble det tatt hensyn til bl.a. Bugandas særlige historie. Kabakaen fikk fortsette som konge og ble i 1963 i tillegg valgt til president for Uganda, men uten utøvende makt. I 1966 kom det til en avgjørende krise da kabakaen undersøkte mulighetene for britisk militær hjelp for å styrte Milton Obotes regime. Obote svarte med å sende militære styrker mot kabakaens palass, og kongen, Mutesa 2, flyktet i eksil. Obote innførte en ny grunnlov, hvor Bugandas særstilling ble avskaffet. Nasjonalismen i Buganda har imidlertid fortsatt, og etter at Yoweri Museveni og hans National Resistance Movement (RNM) kom til makten 1986, er Bugandas særlige stilling blitt mer akseptert. Dette har bl.a. ført til at en ny kabaka, prins Ronald Mutebi, ble innsatt 1993. Se for øvrig Uganda (Historie).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.