Kasubi-gravene
Gravminne for Buganda-kongenes graver i Kampala, Uganda. Gravminnet ble bygget som bolig for kong Mutesa 1. i 1882, og omgjort til gravminne etter hans død i 1884. Hovedbygningen (bildet) rommer gravene til fire Kabaka (konger), og er viktig helligdom for bagandafolket.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Baganda
Fra et bryllup blant baganda-folket i 1909.
Av .

Buganda var et kongedømme i Øst-Afrika, det nåværende Uganda.

Faktaboks

Uttale
bugˈanda

Uganda ble selvstendig 9. oktober 1962, og i grunnloven ble det tatt hensyn til blant annet Bugandas særlige historie.

Historie

Buganda vokste frem på 1500-tallet, i skyggen av det da mektigere Bunyoro-riket. Utover på 1600-tallet ble flere mindre stater lagt under Buganda, som ved inngangen til 1800-tallet omfattet hele kysten av Victoriasjøen fra Nilen til Kagera-elva ved den nåværende tanzanianske grense. Buganda-rikets fremvekst tilskrives et solid økonomisk fundament i den fruktbare jorden og det regelmessige regnet. Buganda profiterte også fra transitthandel, blant annet med elfenben. Midt på 1800-tallet kom arabiske handelsmenn og leverte våpen som betaling for elfenben og slaver.

Buganda var styrt av en konge, kabaka, og stillingen gikk i arv. Kabaka Mutesa 1. styrte i omtrent 1860–1884, og var den første av Bugandas herskere som kom i kontakt med Europa. Britene kom i konflikt med naboområdet Bunyoro, og kom til å se på Buganda som en alliert. I 1890-årene erobret Buganda med britisk støtte flere deler av Bunyoro. 1890–1892 ble Buganda styrt av Imperial British East African Company, men i 1893 ble det britiske flagg heist, og Uganda ble offisielt erklært som britisk protektorat i 1894. Buganda så fortsatt på seg selv som en alliert, og aldri som koloni. Det medførte at kabakaen etter andre verdenskrig fremmet krav om selvstendighet for Buganda, hvilket ble avvist av britene, som planla selvstendighet for et forent Uganda.

Uganda ble selvstendig 9. oktober 1962, og i grunnloven ble det tatt hensyn til blant annet Bugandas særlige historie. Kabakaen, nå Mutesa 2., fikk fortsette som konge og ble i 1963 i tillegg valgt til president for Uganda, men uten utøvende makt. I 1966 kom det til en avgjørende krise da kabakaen undersøkte mulighetene for britisk militær hjelp for å styrte Milton Obotes regime. Obote svarte med å sende militære styrker mot kabakaens palass, og kongen, Mutesa 2., flyktet i eksil. Obote innførte en ny grunnlov, hvor Bugandas særstilling ble avskaffet. Nasjonalismen i Buganda har imidlertid fortsatt, og etter at Yoweri Museveni og hans National Resistance Movement (RNM) kom til makten i 1986, er Bugandas særlige stilling blitt mer akseptert. Dette har blant annet ført til at en ny kabaka, prins Ronald Mutebi, ble innsatt i 1993.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg