Raila Odinga
Luoen Raila Odinga var statsminister i Kenya fra 2008 til 2013. Luoene spiller en fremtredende rolle i moderne kenyansk politikk.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Luo er en folkegruppe i Kenya og Tanzania. De fleste holder til i det vestlige Kenya, i kystlandet ved Victoriasjøen. Herfra har de også spredt seg til tilstøtende deler av Tanzania. Luo teller totalt nærmere 4 millioner mennesker (2005), hvorav over 3,6 millioner bor i Kenya, hvor de utgjør en av de største folkegruppene.

Faktaboks

Uttale
lˈuo

Luoene taler et nilotisk språk og har innvandret fra Bahr-el-Ghazal-distriktet i Sudan. De er hovedsakelig åkerbrukere, men holder også store kvegflokker og driver kommersielt fiske i Victoriasjøen.

Tradisjonelt hadde de ingen statsorganisasjon, men levde i politisk selvstendige klansamfunn med eksklusive rettigheter til sitt territorium. Et stort antall har slått seg ned i byene, og folket spiller en fremtredende rolle i moderne kenyansk politikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg