Det tysk-nasjonale folkeparti

Alfred Hugenberg (foran) var leder i Det tysk-nasjonale folkeparti fra 1928 til 1933, da partiet ble oppløst. På bildet står han med blant andre prins Eitel Friedrich av Preussen (bak til høyre for Hugenberg, med korslagte armer) og politiker Otto Schmidt-Hannover (helt til høyre).
Av /Das Bundesarchiv.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Det tysk-nasjonale folkeparti var et konservativt, nasjonalistisk og monarkistisk parti i Tyskland mellom 1918 og 1933.

Faktaboks

Også kjent som
tysk Deutschnationale Volkspartei DNVP

Det tysk-nasjonale folkeparti ble dannet av de tidligere tysk-konservative og frikonservative etter revolusjonen i 1918, da det tyske keiserdømmet ble avskaffet. I nasjonalforsamlingen i Weimar i 1919 hadde partiet 42 representanter som stemte mot den republikanske forfatningen og mot Versaillestraktaten. Senere godtok partiet tilsynelatende republikken, men stod i opposisjon til det parlamentariske demokratiet og til statsminister Gustav Stresemanns forsonlige utenrikspolitikk.

I desember 1924 hadde partiet sin største tilslutning og fikk 111 representanter i riksdagen. Det tysk-nasjonale folkeparti var representert i koalisjonsregjeringene i perioden 1924–1928. I 1933 hjalp partiet Adolf Hitler til makten, men ble selv oppløst samme år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg