Hermann Göring, tysk offiser og nazistisk politiker. Krigsflyver under den første verdenskrig. Virket en tid som sivilflyver. 1922 medlem av nazistpartiet, der han ble leder av S.A. Deltok i kuppforsøket i München 1923, bodde to år i Italia og Sverige før han 1926 fikk vende tilbake til Tyskland. Fra 1928 medlem av Riksdagen; 1930 Hitlers særlige tillitsmann (Beauftragter) i Berlin, 1932 president i Riksdagen; januar 1933 riksminister uten portefølje i Hitlers første kabinett, rikskommissær for luftfarten og for det prøyssiske innenriksministerium, en stilling som gav ham herredømmet over Preussens politi. I april 1933 ble han prøyssisk stats- og innenriksminister, mai samme år riksminister for luftfarten. Han ledet oppbyggingen av flyvåpenet, fra 1935 som øverstkommanderende; generaloberst 1936, generalfeltmarskalk 1938. Fra 1936 også ansvarlig for gjennomføringen av fireårsplanen, som skulle sikre den produksjonsmessige side av opprustningen.

Da krigen brøt ut 1939, oppnevnte Hitler ham til sin etterfølger, hvis det skulle tilstøte Føreren noe. Göring fikk 1940 tittelen «riksmarskalk for det stortyske rike». I april 1945 flyktet han fra Berlin til Berchtesgaden og foreslo derfra at Hitler skulle overlate ham ledelsen av riket: han ble imidlertid fratatt alle stillinger i staten og partiet, og satt en kort tid arrestert. Overgav seg til amerikanerne. Dømt til døden som krigsforbryter i Nürnberg, men begikk selvmord 15. oktober 1946, noen timer før han skulle henrettes.

Göring spilte en viktig rolle for opprettelsen av den preussiske Geheime Staatspolizei (Gestapo). De første konsentrasjonsleirene for politiske motstandere ble etablert av Göring, Himmler og Heydrich. Göring utnyttet mange av sine stillinger for personlig vinning, og hadde blant annet store rikdommer i form av kunstskatter. Likevel var han en av de mer populære nazilederne.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.