Faktaboks

Hermann Göring
Uttale
gˈöring
Født
12. januar 1893
Død
15. oktober 1946
Hermann Göring på partimøte i NSDAP ikledd partiets uniform, september 1934.
© IWM ((MOI) FLM 1535).
Hermann Göring

Hermann Göring. Foto fra 1938.

Av /NTB Scanpix ※.

Hermann Göring var en tysk offiser og nazistisk politiker.

Göring spilte en viktig rolle for opprettelsen av den preussiske Geheime Staatspolizei (Gestapo). De første konsentrasjonsleirene for politiske motstandere ble etablert av Göring sammen med Himmler og Heydrich. Göring utnyttet mange av sine stillinger for personlig vinning, og hadde blant annet store rikdommer i form av kunstskatter. Likevel var han en av de mer populære nazilederne.

Bakgrunn

Göring var krigsflyver under første verdenskrig, og virket en tid som sivilflyver. I 1922 meldte han seg inn i nazistpartiet NSDAP, der han ble leder av partiets paramilitære fløy, Sturmabteilung (SA). Han deltok i nazistenes kuppforsøk i München i 1923, det såkalte ølkjellerkuppet, som ble ledet av Adolf Hitler. Göring bodde deretter to år i Italia og Sverige før han i 1926 fikk vende tilbake til Tyskland.

Politisk karrière

Fra 1928 var Göring medlem av Riksdagen, og fra 1930 var han Hitlers særlige tillitsmann (Beauftragter) i Berlin. I 1932 ble han president i Riksdagen, og i januar 1933, da Hitler kom til makten i Tyskland, ble han riksminister uten portefølje i Hitlers første kabinett. Han ble rikskommissær for luftfarten og for det prøyssiske innenriksministerium, en stilling som ga ham herredømmet over Preussens politi.

I april 1933 ble Göring prøyssisk stats- og innenriksminister, mai samme år riksminister for luftfarten. Han ledet oppbyggingen av flyvåpenet, fra 1935 som øverstkommanderende. Siden ble han generaloberst i 1936, generalfeltmarskalk i 1938 og fra 1936 også ansvarlig for gjennomføringen av fireårsplanen, som skulle sikre den produksjonsmessige side av opprustningen.

Dømt som krigsforbryter

Da andre verdenskrig brøt ut i 1939, oppnevnte Hitler ham til sin etterfølger, hvis det skulle tilstøte Føreren noe. Göring fikk i 1940 tittelen «riksmarskalk for det stortyske rike». I april 1945 flyktet han fra Berlin til Berchtesgaden og foreslo derfra at Hitler skulle overlate ham ledelsen av riket. Han ble imidlertid fratatt alle stillinger i staten og partiet, og satt en kort tid arrestert. Han overga seg til amerikanerne.

Göring ble dømt til døden som krigsforbryter i Nürnbergprosessen, men begikk selvmord 15. oktober 1946, noen timer før han skulle henrettes.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Overy, R.J.: Goering : the "iron man", 1984, isbn 0710097832

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg