Münchenavtalen ble inngått mellom Frankrike, Italia, Storbritannia og Tyskland, representert ved statslederne Édouard Daladier, Benito Mussolini, Neville Chamberlain og Adolf Hitler. Også tilstede på bildet: Graf Galeazzo Ciano, statssekretær, Italia, Henri Fromageot, diplomat, Frankrike, Alexis Leger alias Saint-John Perse, generalsekretær i utenriksdepartementet, Frankrike, Joachim von Ribbentrop, tysk statssekretær, Ernst von Weizsäcker, diplomat, statssekretær i utenriksdepartementet, SS-fører, Tyskland.

Münchenavtalen av Bundesarchiv, Bild 183-R69173. CC BY SA 3.0

Münchenavtalen, Münchenforliket, var en overenskomst inngått i München 30. september 1938, i forkant av andre verdenskrig.

Münchenavtalen ble inngått mellom Frankrike, Italia, Storbritannia og Tyskland, representert ved statslederne Édouard Daladier, Benito Mussolini, Neville Chamberlain og Adolf Hitler. Avtalen slo fast en avståelse av de sudettyske områder i Tsjekkoslovakia til Tyskland. De skulle besettes etappevis av tyske tropper 1.–10. oktober.

En internasjonal kommisjon skulle fastlegge de endelige grenser og utpeke områder hvor det skulle holdes folkeavstemning. I et tillegg erklærte Chamberlain og Daladier at de fastholdt tilbudet om å garantere Tsjekkoslovakias nye grenser.

Hitler og Mussolini ville slutte seg til garantien så snart de polske og ungarske minoritetsspørsmål var ordnet. Chamberlain og Hitler avgav dessuten en erklæring om at München-avtalen og den tysk-britiske flåteavtale symboliserte partenes ønske om aldri å gå til krig mot hverandre, og at de ville rådslå om alle viktige spørsmål.

Tsjekkoslovakia ble forelagt den ferdige avtale, uten å være rådspurt, og måtte bøye seg. Polen benyttet anledningen til å ta Těšín, og Ungarn  tok en del av Slovakia. Den internasjonale kommisjon ble uten betydning; Tyskland ordnet grensespørsmålet til sin fordel. Seks måneder senere brøt Tyskland avtalen og besatte Praha. I 1942 erklærte de allierte formelt München-avtalen for ugyldig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.