demilitarisert sone

Artikkelstart

Demilitarisert sone er et område der demilitarisering er innført, det vil si at stridende parter har trukket ut militære styrker og installasjoner. Dette kan for eksempel skje i en stripe mellom stridende parter, slik som mellom Nord-Korea og Sør-Korea.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk: demilitarized zone, DMZ

Demilitariserte soner er områder som partene har avtalt (skriftlig eller muntlig) å demilitarisere og holde kampfrie. Det kan for eksempel være byer, landsbyer eller landområder som skiller to stridende parter. Demilitariserte områder kan opprettes hvor som helst på konfliktpartenes territorium, uavhengig av om det pågår aktive kamphandlinger der. Det er forbudt for partene i konflikten å utvide sine militære operasjoner til slike soner.

Med mindre annet er avtalt, må følgende vilkår oppfylles for å kunne kreve at motparten respekterer en avtale om demilitarisering av et område (jf. artikkel 60 i første tilleggsprotokoll av 1977 til de fire Genèvekonvensjonene av 1949):

  1. Alle stridende samt mobile våpen og mobilt militært utstyr må være evakuert,
  2. ingen faste militære anlegg eller forlegninger skal brukes i fiendtlig øyemed,
  3. ingen fiendtlig handling skal begås av myndighetene eller av befolkningen, og
  4. enhver virksomhet knyttet til militære operasjoner må ha opphørt.

Hvilken type aktivitet som aksepteres i området, skal avtales mellom partene. Hvis det er praktisk mulig, skal partene merke de deler av den demilitariserte sonen de har kontroll over ved forhåndsavtalt skilting. Det skal spesielt settes opp merking ved områdets grenser og/eller innfartsårer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg