Sudettyskere er de tyskerne som på 1100- og 1200-tallet slo seg ned i de bøhmiske randfjellene.

Faktaboks

Uttale
sudˈettyskere

I 1918 kom sudettyskerne under Tsjekkoslovakia. De rundt 3 millioner sudettyskerne skapte en skarp nasjonal motsetning til landets tsjekkoslovakiske flertall; mange av sudettyskerne ønsket tilslutning til Tyskland, fra 1935 gjennom det sudettyske parti under ledelse av Konrad Henlein. Etter München-overenskomsten i september 1938 ble de sudettyske områdene innlemmet i Tyskland, det meste som Reichsgau Sudetenland.

Etter Tysklands nederlag i andre verdenskrig i 1945 ble de fleste sudettyskere utvist fra Tsjekkoslovakia og innbyggere fra det øvrige Tsjekkoslovakia fikk overta deres boliger og andre verdier. I 1990-årene fremmet familiene til mange av sudettyskerne krav om erstatning for tapt land og eiendom, samtidig som tyske og tsjekkoslovakiske, senere tsjekkiske, myndigheter gjensidig har beklaget de overgrep som ble begått før, under og etter andre verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Jan Peter Pospisil

De tsjekkiske myndighetene baklaget til: "de av sudettyskerne som var uten skyld".Mer enn nitti prosent av de tsjekkiske tyskerne falt for hitlerismen - Herrenvolk und Lebensraum og stemte på det nazistiske Henleinpartiet ved valget i 1938.Dermed tok de automatisk på seg ansvaret for de ugjerningene de tyske nazistene begikk overfor de tsjekkiske jødene og det tsjekkiske folket etter Munchen.Den brittiske regjeringen ga sitt samtykke til utvisningen av sudettyskerne i august 1942.Samtidig tilbakekalte de Munchenavtalen (da det såkalte Sudetenland ble skapt) og erklærte den for ugyldig fra første stund.President Roosevelt sluttet seg til utvisningspolitikken i juni 1943.Hele det sudettyske problemet ble så praktisk løst ved konferansen i Potsdam i juli 1945.Det ble sluttet en internasjonal avtale om forflytningen av tyskere fra Polen, Tsjekkoslovakia, Sovjetsamveldet og Ungarn.Utvisningen fra de tsjekkiske kronlandene ble gjenomført i 1945 og 1946 under amerikansk kontroll.Erstatningsspørsmålet ble løst ved konferansen i Paris i 1945.I 1996 bekreftet signatarmaktene Potsdamavtalen.Mange hilsner

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg