Terje Rød-Larsen

Faktaboks

Terje Rød-Larsen
Født
22. november 1947, Bergen
Terje Rød-Larsen var sentral i norsk utenrikspolitikk på 1990-tallet, og har siden jobbet i FN og med fredsinstituttet IPI i New York frem til 2020.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Terje Rød-Larsen er en norsk samfunnsforsker, diplomat, FN-tjenestemann og tidligere politiker for Arbeiderpartiet. Han er gift med diplomaten Mona Juul. Sammen med ektefellen var Terje Rød-Larsen sentral i forhandlingene mellom Israel og PLO som ledet fram til den såkalte Oslo-avtalen i 1993. Fra 2005 til 2020 var han leder for tankesmien International Peace Institute (IPI) i New York.

Bakgrunn

Terje Rød-Larsen er utdannet mag. art. i sosiologi. Han har vært forsker og forskningsleder, statsråd, spesialrådgiver, ambassadør og Midtøsten-rådgiver i Utenriksdepartementet, dessuten undergeneralsekretær og spesialkoordinator i FN og personlig representant for FNs generalsekretær.

Terje Rød-Larsen etablerte forskningsstiftelsen FAFO i 1982 og var daglig leder til 1993. Han var spesialrådgiver i Utenriksdepartementet i 1993–1994 og undergeneralsekretær i FN med ansvar for Midtøsten i 1994–1996. Høsten 1996 var han en kort periode (35 dager) planleggingsminister i Thorbjørn Jaglands regjering. Senere var han blant annet konsulent for Norsk Folkehjelp og fra 1998 ambassadør og rådgiver i Midtøsten-spørsmål.

I årene 1999–2005 var han FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten og generalsekretærens personlige representant til PLO og til den palestinske selvstyremyndigheten. I 2005 var Terje Rød-Larsen undergeneralsekretær og FNs spesialutsending for å sikre gjennomføringen av syrisk tilbaketrekking fra Libanon. Fra 2005 var han leder for det internasjonale fredsinstituttet IPI i New York, en forskningsinstitusjon med nær tilknytning til FN.

Oslo-kanalen

Mona Juul og Terje Rød-Larsen var sentrale tiltretteleggere i forhandlingene mellom Israel og PLO som ledet fram til Oslo-avtalen i 1993. Her er hovedaktørene bak Oslo-avtalen samlet ved den hemmelige signeringen i Parkveien 45 i Oslo, Juul og Rød-Larsen står sammen i midten, bakerst. I midten ved bordet sitter daværende utenriksminister Johan Jørgen Holst, og rett bak seg har han Israels daværende utenriksminister Shimon Peres. Holst er flankert av den israelske forhandlingslederen Uri Savir (til høyre) og hans palestinske motpart Ahmed Qurie. Statssekretær Jan Egeland står bak.
Av /NTB Scanpix.

Terje Rød-Larsen spilte sammen med ektefellen Mona Juul en sentral rolle i forhandlingene mellom Israel og PLO i den såkalte Oslo-kanalen. Forhandlingene førte til gjensidig anerkjennelse mellom partene og undertegningen av Oslo-avtalen i 1993.

Rød-Larsen utførte i 1989–1990 en omfattende levekårsundersøkelse blant palestinere i Gaza i FAFOs regi. Dette førte til kontakter både på israelsk side og i PLO. Han benyttet disse kontaktene i de hemmelige forhandlingene som førte fram til en fredsavtale,

Teaterstykket Oslo av den amerikanske dramatikeren J. T. Rogers er basert på Terje Rød-Larsens og Mona Juuls engasjement og medvirkning fram til Oslo-avtalen. Stykket ble først satt opp i New York i 2016, i London i 2017 og i Oslo 2019.

Priser og kontroverser

Terje Rød-Larsen og Mona Juul ble i 1994 tildelt Peer Gynt-prisen. I 1999 mottok ekteparet en spesialpris fra Peres-senteret i Israel (Peres Center for Peace) på rundt 500 000 kroner hver. Prisbeløpet ble ikke innrapportert på riktig måte. Mona Juul returnerte senere sin del av prisen til Peres-stiftelsen. Terje Rød-Larsen måtte i oktober 2020 gå av som leder for IPI i New York fordi han hadde tatt opp et større, privat lån fra den straffedømte amerikanske finansmannen Jeffrey Epstein.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Corbyn, Jane (1994). Den norske kanalen: de hemmelige Midtøsten-forhandlingene. Tiden Forlag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg