riksarkivar

Inga Bolstad er riksarkivar og leder for Arkivverket.
Inga Bolstad
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Riksarkivaren er den øverste lederen for Arkivverket, og offentlig arkivmyndighet i Norge. Riksarkivarens fullmakter er gitt i Lov om arkiv og Forskrift om offentlege arkiv. Inga Bolstad ble oppnevnt til riksarkivar 20. juni 2014 og er den første kvinne i embetet.

Offentlige arkiver

Riksarkivaren har tilsyns- og rettledningsansvaret for arkivarbeidet i offentlige organer, og skal godkjenne kassasjon av offentlige arkiver. Riksarkivaren fastsetter også regelverk for arkivsystemer og rutiner for arkivdanning, kassasjon og bevaring av offentlige arkiver.

Private arkiver

Riksarkivaren skal holde oversyn over bevaringsverdige privatarkiver, og føre register over slike arkiver som er tatt vare på av bevaringsinstitusjoner. Hun kan også fastsette retningslinjer for privatarkivarbeidet i offenlige institusjoner og private institusjoner som mottar offentlig støtte.

Historikk

Riksarkivarembetet ble opprettet i 1840, da Henrik Wergeland ble utnevnt som leder for Riksarkivet. Ved Kronprinsregentens resolusjon av 25. mars 1904 ble Riksarkivarens overordnet stiftsarkivarene i Bergen og Trondheim, og fikk ansvaret for kassasjon i statlige arkiver. Ved kongelig resolusjon av 9. juli 1948 fikk Riksarkivaren fullmakt til å føre tilsyn med kommunearkivene. På 1960-tallet ble Riksarkivarens myndighet overfor statsforvaltningen utvidet, ved kongelig resolusjon om arkivbegrensing og kassasjon (1961) og tilsyn med arkivarbeidet (1963) i statlige organer. Riksarkivarens fullmakter ble endelig lovhjemlet i Lov om arkiv (1992, i kraft 1999).

Tidligere riksarkivarer

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Arve Manum

Jørn Holme ble utnevnt til ny riksantikvar allerede i 2009. Bør vel tas inn i oversikten.

svarte Anne Marit Godal

Hei. Jørn Holme er, som du peiker på, Riksantivar: Les http://snl.no/Riksantikvaren Men denne artikkelen handlar om Riksarkivaren. Dei er lette å blande ihop :-)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg