Sør-Europa

Sør-Europa omfatter (fra vest til øst) Pyrenéhalvøya (den iberiske halvøy), den appenninske halvøy og Balkanhalvøya.

Sør-Europa er et geografisk område i Europa som her omfatter følgende land (i alfabetisk rekkefølge): Albania, Andorra, Bosnia-Hercegovina, Bulgaria, Frankrike, Hellas, Italia, Kosovo, Kroatia, Malta, Monaco, Montenegro, Nord-Makedonia, Portugal, Romania, San Marino, Serbia, Slovenia og Spania, samt Vatikanstaten. Det kan foreligge ulike definisjoner av hvilke land som omfattes av Sør-Europa.

Geografi

Sør-Europa strekker seg fra Portugal og Spania i vest til Bulgaria og Romania i øst. Fra vest til øst er det fem hav: Atlanterhavet, Middelhavet, Adriaterhavet, Egeerhavet og Svartehavet. Alle landene i Sør-Europa er kyststater, unntatt Andorra, Kosovo, Nord-Makedonia og San Marino, samt Vatikanstaten. Malta er eneste øystat.

Historie

Skuddene i Sarajevo i dagens Bosnia-Hercegovina 28. juni 1914 er i ettertid blitt ansett som den utløsende årsaken til første verdenskrig. I 1940 gikk Italias diktator Benito Mussolini inn i andre verdenskrigAdolf Hitlers side, men etter flere nederlag ble han avsatt i 1943. Resten av andre verdenskrig var han leder av en fascistisk stat i Nord-Italia, Salò-republikken, som i virkeligheten var en tysk satellittstat. I 1957 var Frankrike og Italia to av de seks landene som undertegnet Romatraktaten, som la grunnlaget for det som ble Den europeiske union (EU). Ti av landene i Sør-Europa er medlemmer av EU, mens fem av landene i Sør-Europa har kandidatstatus: Albania, Bosnia-Hercegovina, Montenegro, Nord-Makedonia og Serbia (2022). Ved etableringen av NATO i 1949 var det tolv medlemsland, herunder tre sør-europeiske land: Frankrike, Italia og Portugal. Siden da er følgende land i Sør-Europa blitt medlemmer: Hellas (1952), Spania (1982), Bulgaria, Romania og Slovenia (2004), Albania og Kroatia (2009), Montenegro (2017) og Nord-Makedonia (2020).

Kultur

På sitt største, i det andre århundre evt., omfattet Romerriket hele Europa vest for Rhinen og sør for Donau. Da Romerriket ble delt i år 395, ble den vestlige delen ble styrt fra Roma og den østlige delen fra Bysants. Gitt Romerrikets og Det osmanske rikets historie har mange av landene i Sør-Europa store kulturskatter. Kulturpolitikken er høyt prioritert i de fleste sør-europeiske landene, og kulturtilbudet er preget av mangfold. Både spansk, portugisisk og fransk er blant verdens ti mest utbredte språk, regnet etter hvor mange personer som bruker ett av disse språk som sitt morsmål eller som språk nummer to (Ethnologue, 2022). Fransk og spansk er to av de sju offisielle språk i FN. Blant de fem landene med flest steder på UNESCOs verdensarvliste er Italia nummer 1 med 58 steder, Frankrike og Spania nummer 4 med hver 49 steder. (Nummer 2 og 3 er henholdsvis Kina og Tyskland.)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Egil Ingvar Aune

Fint at det har kome ein artikkel om Sør-Europa. Ser ein trykkfeil som bør rettast: "Skuddene i Sarajevo" var i 1914, ikkje 2014.

svarte Sten Lundbo

Fint at du så denne trykkfeilen. Takk.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg