Anke er et ordinært rettsmiddel som brukes for å få en sak brakt inn for en høyere rett etter at den er avgjort i en lavere rett. 

For så vidt gjelder avgjørelser av de alminnelige domstoler, kan dommer, kjennelser og beslutninger av tingrett ankes inn for lagmannsrett, og avgjørelser av lagmannsrett kan ankes inn for Høyesterett.

For at Høyesterett skal ta anken under behandling, forutsettes samtykke fra Høyesteretts ankeutvalg. som også avgjør selve anken hvis den gjelder en kjennelse eller beslutning.

Avgjørelser av jordskifteretten kan ankes til jordskifteoverretten. Ordet brukes også om å bringe en forvaltningsavgjørelse, for eksempel en avgjørelse av NAV, inn for Trygderetten.

Reglene er forskjellige for sivile saker og straffesaker

Tidligere var anke og kjæremål de vanligste rettsmidlene, idet kjæremål var rettsmiddel mot kjennelser og beslutninger, mens anke bare var rettsmiddel mot dommer. Da tvisteloven av 17. juni 2005 nr. 90 trådte i kraft 1. januar 2008, ble begrepet kjæremål avskaffet i både sivilprosessen og straffeprosessen. Anke brukes nå både om det som tidligere ble kalt anke, og om det som tidligere ble kalt kjæremål, slik at anke nå er betegnelse på ordinært rettsmiddel både mot dommer, kjennelser og beslutninger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.