Karlsruhe

Den katolske kirken i Karlsruhe, tegnet av Friedrich Weinbrenner.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Karlsruhe er en by i delstaten Baden-Württemberg i Tyskland. Byen ligger i Oberrheinische Tiefebene, seks kilometer øst for elven Rhinen. Karlsruhe har 313 092 innbyggere (2018), noe som gjør den til delstatens nest største.

Faktaboks

Uttale
-rˈu:ə

Byen er et viktig samferdselsknutepunkt for vei og jernbane, og har elvehavn med seks bassenger. Karlsruhe er sete for flere statsinstitusjoner, blant annet den tyske forfatningsdomstolen og høyesterett (Bundesgericht).

Næringsliv og kultur

Karlsruhe er en betydelig industriby med blant annet elektroteknisk, finmekanisk, optisk, farmasøytisk, grafisk og keramisk industri, maskinfabrikker og jernbaneverksteder. En oljeledning fra Marseille i Frankrikedanner basis for et omfattende petrokjemisk industrikompleks med Tysklands nest største oljeraffineri. Andre viktige næringer er informasjons- og kommunikasjonsteknologi og bank- og forsikringsvesen. Et stort messeområde fra 2003 er åsted for mange nasjonale og internasjonale messer og kongresser.

Karlsruhe har et ledende teknisk universitet fra 1825, kjerneforskningssentrum, musikkhøyskole, konservatorium, akademier for bildende kunst og en mengde andre høyere skoler, institutter og fagskoler i tillegg til mange museer, biblioteker, teatre, botanisk hage og zoologisk hage. Staatliche Kunsthalle har betydelige samlinger av eldre og nyere europeisk kunst.

Historie

Karlsruhe ble grunnlagt av markgreve Karl Wilhelm av Baden-Durlach i 1715. Byplanen fulgte italiensk mønster, med gatene strålende ut fra slottet i sentrum. Etter flere byutvidelser kom Karlsruhe til å omfatte også betydelig eldre bosetninger, som de nåværende bydelene Knielingen (nevnes alt omkring 790) og Durlach (grunnlagt noe før 1200). Karlsruhe var lenge en ren residensby og til 1945 hovedstad i den daværende delstaten Baden.

En tredel av byen ble ødelagt ved bombing under andre verdenskrig, blant annet mange av de vakre offentlige bygningene. De viktigste er blitt restaurert, og det er også blitt reist mange betydelige moderne bygninger, blant annet Schwarzwaldhalle og universitetets nybygg i 1950-årene, Europahalle, Stadthalle og Badische Landesbibliothek i 1980-årene. Det gjenoppbygde slottet rommer i dag Badisches Landesmuseum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg