Karlsruhe

Karlsruhe, by i Tyskland, Baden-Württemberg, i Oberrheinische Tiefebene, 6 km øst for Rhinen; 286 300 innb. (2007). Betydelig industriby og elvehavn med fem bassenger. Karlsruhe er videre et viktig samferdselsknutepunkt, og har betydelig handel med papir, tekstilvarer, legemidler og kosmetikk. Til den høyt utviklede industrien hører maskinfabrikker, elektroteknisk, finmekanisk, optisk, farmasøytisk, grafisk og keramisk industri, jernbaneverksteder m.m. Oljeledning fra Marseille danner basis for et omfattende petrokjemisk industrikompleks med et stort oljeraffineri.

Faktaboks

Karlsruhe
Uttale
-rˈu:ə

Karlsruhe er sete for flere statsinstitusjoner, bl.a. den tyske forfatningsdomstol og høyesterett (Bundesgericht), teknisk universitet, grunnlagt 1825, kjerneforskningssentrum, musikkhøyskole, konservatorium, akademier for bildende kunst og en mengde andre høyere skoler, institutter og fagskoler. Mange museer, biblioteker, botanisk hage m.m. Staatliche Kunsthalle og Orangerie har betydelige samlinger av eldre og nyere europeisk kunst.

Karlsruhe ble grunnlagt 1715. Byplanen fulgte italiensk mønster, med gatene strålende ut fra slottet i sentrum. Etter flere byutvidelser kom Karlsruhe til å omfatte også betydelig eldre bosetninger, som de nåværende bydelene Knielingen (nevnes alt omkring 790) og Durlach (grunnlagt noe før 1200). Karlsruhe var lenge en ren residensby og til 1945 hovedstad i Baden. 1/3 av byen ble ødelagt ved bombing under den annen verdenskrig, bl.a. mange av de vakre offentlige bygningene. De viktigste er blitt restaurert, og det er også blitt reist mange betydelige moderne bygninger, bl.a. Schwarzwaldhalle og universitetets nybygg i 1950-årene, Europahalle, Stadthalle og Badische Landesbibliothek i 1980-årene. Det gjenoppbygde slottet rommer i dag Badisches Landesmuseum.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg