Lars Petter Nordhaug

Faktaboks

Lars Petter Nordhaug
Født
14. mai 1984, Tønsberg
Lars Petter Nordhaug er en av Norges fremste syklister og har blant annet vunnet NM-Gull på fellestartritt på landevei i 2006, Birkebeinerrittet i 2006 og Grand Prix Cycliste de Montréal i 2012.
.
Lisens: fri

Lars Petter Nordhaug er en norsk tidligere landeveissyklist, spesielt kjent for sine kvaliteter som klatrer og endagsrytter. Nordhaug var blant Norges fremste syklister da han var aktiv, og har en rekke gode resultater å vise til, både nasjonalt og internasjonalt.

Karriere

Nordhaug startet sin karriere som terrengsyklist og var en av Norges beste i denne idretten. Han ble nordisk mester i terrengsykling i 2004 og vant Birkebeinerrittet i 2006. Han byttet til landeveissykling i 2005 og startet å sykle for Joker Bianchi. Samme år ble han også U23-norgesmester i landeveissykling. I 2006 ble Nordhaug norgesmester i landeveissykling, og i årene som fulgte etablerte han seg som en av Norges beste landeveissyklister. I 2009 vant han én etappe i Tour de Romandie og én i Tour of Ireland.

Han ble hentet til profflaget Team Sky i 2010, og ble da lagkamerat med Edvald Boasson Hagen. Nordhaug deltok i flere èn-ukersritt og klassikere, og deltok i sin første Grand Tour da han syklet Italia rundt i 2011. I 2012 tok han sin første seier i sin profesjonelle sykkelkarriere da han vant rittet Trofeo Deià på Mallorca. Samme år kom han på fjerdeplass sammenlagt i todagersrittet Critérium International på Korsika og vant rittet Grand Prix Cycliste de Montréal.

Før sesongen 2013 ble Nordhaug hentet til det nederlandske profflaget Blanco Pro Cycling Team (senere kjent som Belkin Pro Cycling), og han fikk sykle Frankrike rundt for første gang i karrieren i 2013. I 2014 vant han første etappe av Arctic Race of Norway. Etter to år i Belkin returnerte Nordhaug til Team Sky foran 2015-sesongen, og han vant Tour de Yorkshire i mai 2015. Nordhaug la opp som profesjonell syklist i 2017.

Norge

Lars Petter Nordhaug deltok i OL i Beijing i 2008, men fullførte ikke rittet. Under OL i Rio i 2016 var han beste nordmann og endte på 48. plass.

Nordhaug har også vært en del av sykkellandslaget i flere VM, da som hjelperytter for Kurt Asle Arvesen, Thor Hushovd eller Edvald Boasson Hagen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg