Snowy Mountains

Artikkelstart

Snowy Mountains er et fjellområde i sørøstlige Australia, på grensen mellom statene Victoria og New South Wales. Området ligger 150–200 kilometer fra kysten og er en del av de Australske alper. Australias høyeste fjell, Mount Kosciusko, 2228 moh, ligger i fjellområdet. Området var dekket av is under istidene, men det er få alpine former. Landskapet er preget av platåer, vidder og avrundede fjelltopper.

Faktaboks

Uttale
snˈoui mˈauntənz

Det finnes store vannkraft- og irrigasjonsanlegg i området, blant annet den oppdemte Eucumbenedammen.

Historie

For 20 000 år siden var Snowy Mountains var hjem til to aboriginske grupper, Walgalfolket og Ngarigofolket.

Europeiske selgere, bønder og grunneiere begynte å vise interesse for Snowy Mountains på 1800-tallet. Bøndene så raskt fordelen med å la dyrene beite i høyden hele sommeren, for så å returnere til de lavere dalstrøkene om vinteren.

Den polske oppdagelsesreisende Paul Edmund de Strzelecki førstebesteg Mount Kosciusko i 1840.

I 1859 ble det oppdaget gull i Kiandra, og det påfølgende gullrushet førte til en befolkningsvekst med opp mot 10 000 gullgravere på det meste.

I 1949 begynte konstruksjonen av Snowy Mountains Hydro-Electric Scheme for å kompensere ved tørke ved å avlede vann fra elvene Murray, Snowy og Tumut. Mer enn 100 000 mennesker, inkludert migranter fra over 30 land, jobbet med ordningen, som åpnet i 1972.

Turisme

Områdets første skiklubb ble etablert under gullrushet i Kiandra, og signaliserte starten på turisme i området. Det er fire skianlegg i området: Perisher, Thredbo, Charlotte Pass og Selwyn Snow Resort.

Regionen satser på helårsturisme og byr på ski, alpint, terrengsykling, fotturer og fiske.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg