Broken Hill (by i Australia)

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Broken Hill er en gruveby i sørøstlige Australia, i delstaten New South Wales, nær grensen mot Sør-Australia. Byen har 17 734 innbyggere (ABS, 2018). Nærmeste større by er Adelaide, som ligger mer enn 500 kilometer sørvest for Broken Hill.

Faktaboks

Uttale
brˈoukən –

Byen, kjent som «Silver City», ligger ved noen av verdens rikeste forekomster av sølv, bly og sink. Malmen inneholder 11–17 prosent bly, 10–16 prosent sink og 3–14 unser sølv per tonn. Blymalmen sendes til Port Pirie ved Spencergulfen i Sør-Australia for smelting og raffinering, sinkmalmen sendes enten til Cockle Creek og Port Pirie eller til Risdon, Tasmania.

Mineralforekomstene ble oppdaget i 1883, og ble frem til 1939 drevet av Broken Hill Proprietary Company, Ltd. (BHP), som utviklet seg til Australias største foretak og som dominerte byens næringsliv totalt. Det var flere alvorlige tvister mellom foretaket og den sterke fagforeningen som var etablert; den mest kjente tvisten, «The Big Strike», varte i 18 måneder (1919–1920).

Til tross for en krympende befolkning og flere utarmede gruver er Broken Hill Australias lengstlevende gruveby. Blyforgiftning er fortsatt et av de alvorligste helseproblemene, spesielt hos barn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg