Martin Jensen Linge

Faktaboks

Martin Jensen Linge
Født
11. desember 1894, Norddal, Møre og Romsdal
Død
27. desember 1941, Vågsøy, Sogn og Fjordane
Martin Jensen Linge (1894–1941) var en norsk motstandsmann, og leder for motstandsbevegelsen Kompani Linge. Dette fotografiet er tatt mellom 1930 og 1935.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Martin Jensen Linge var en norsk skuespiller og offiser. Han er mest kjent for sin innsats som motstandsmann under andre verdenskrig, der han organiserte spesialavdelingen Kompani Linge. Linge ble drept under Måløy-raidet i 1941.

Offiser og skuespiller

Linge ble født i Norddal. Han gikk befalsskolen i 1915, var ulønnet løytnant fra 1940 og ble kaptein i 1941.

Han debuterte som skuespiller på Centralteatret i 1921 som Nils Stenssøn i Fru Inger til Østraat. På Det Norske Teatret ble den degenererte storbondesønnen i Martin Andersen Nexøs Dangardsfolket hans viktigste rolle. På Nationaltheatret skapte han to fine skikkelser hos Nordahl Grieg, matrosen Svelvik i Vor ære og vor makt og oberst Rossel i Nederlaget.

Motstandsmann

Martin Linge

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Da Norge ble angrepet i 1940 deltok Linge i forsvaret, der han ble såret og evakuert til Storbritannia. Han deltok videre i det britiske Lofot-raidet våren 1941 (Operasjon Claymore). Linge organiserte spesialavdelingen Norwegian Independent Company No. 1, kalt Kompani Linge, i Storbritannia, og var bindeledd mellom britiske og norske myndigheter i forbindelse med operasjonene mot norskekysten i 1941. I romjulen 1941 deltok han i Måløy-raidet, hvor han falt under angrepet på det tyske hovedkvarter på Ulvesund hotell.

Et monument over Linge, utført av Ståle Kyllingstad, ble avduket i Måløy i 1966.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg