Martin Jensen Linge var en norsk skuespiller og offiser. Han er mest kjent for sin innsats som motstandsmann under andre verdenskrig, der han organiserte spesialavdelingen Kompani Linge. Linge ble drept under Måløy-raidet i 1941.

Linge ble født i Norddal. Han gikk befalsskolen i 1915, var ulønnet løytnant fra 1940 og ble kaptein i 1941.

Han debuterte som skuespiller på Centralteatret i 1921 som Nils Stenssøn i Fru Inger til Østraat. På Det Norske Teatret ble den degenererte storbondesønnen i Martin Andersen Nexøs Dangardsfolket hans viktigste rolle. På Nationaltheatret skapte han to fine skikkelser hos Nordahl Grieg, matrosen Svelvik i Vor ære og vor makt og oberst Rossel i Nederlaget.

Da Norge ble angrepet i 1940 deltok Linge i forsvaret, der han ble såret og evakuert til Storbritannia. Han deltok videre i det britiske Lofot-raidet våren 1941 (Operasjon Claymore). Linge organiserte spesialavdelingen Norwegian Independent Company No. 1, kalt Kompani Linge, i Storbritannia, og var bindeledd mellom britiske og norske myndigheter i forbindelse med operasjonene mot norskekysten i 1941. I romjulen 1941 deltok han i Måløy-raidet, hvor han falt under angrepet på det tyske hovedkvarter på Ulvesund hotell.

Et monument over Linge, utført av Ståle Kyllingstad, ble avduket i Måløy i 1966.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.