Olje- og energidepartementet

Artikkelstart

Olje- og energidepartementet (OED) er et departement som har hovedansvaret for å tilrettelegge en samordnet og helhetlig energipolitikk. Det overordnete målet er å sikre høy verdiskaping gjennom effektiv og miljøvennlig forvaltning av energiressursene.

Faktaboks

Også kjent som

OED

Olje- og energidepartementets øverste leder er statsråd Marte Mjøs Persen fra Arbeiderpartiet, som har tittelen olje- og energiminister.

Organisering

Olje- og energidepartementet består av fire fagavdelinger:

  • Olje- og gassavdelingen
  • Avdeling for klima, industri og teknologi
  • Energi- og vannressursavdelingen
  • Økonomi- og administrasjonsavdelingen

I tillegg er det en kommunikasjonsenhet og Enhet for internasjonal koordinering.

Under OED sorterer Norges vassdrags- og energidirektorat og Oljedirektoratet. OED forvalter også statens eierandeler i statsforetakene Statnett, Enova SF og Gassnova samt aksjeselskapet Gassco.

1. juli 2021 overtok næringsministeren det konstitusjonelle ansvaret for å ivareta eierskapsforvaltningen av Equinor, Petoro og SDØE (Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten), med overføring av selve eierskapet til NFD 1. januar 2022. Frem til da hadde dette ansvaret ligget hos Olje- og energidepartementet.

Historikk

Olje- og energidepartementet ble opprettet i 1978, nedlagt i 1993 og gjenopprettet i 1997. Fra 1993–1997 var departementets funksjoner ivaretatt av Nærings- og energidepartementet.

For oversikt over statsråder i Olje- og energidepartementet, se artikkelen statsråder i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg