Svein Lavik Blindheim var en norsk offiser, lektor og motstandsmann under andre verdenskrig, som senere var sentral i oppbyggingen av den hemmelige beredskapsorganisasjonen Stay Behind.

Blindheim startet sin militære karriere ved Terningmoen, ved Elverum, hvor han tjenestegjorde som vernepliktig sersjant i 1939.

9. april 1940 forsøkte Blindheim å mobilisere ved sitt regiment i Oslo, men ble avvist. Han dro videre og deltok i trefningene ved Fossum bru i Askim 12.–13. april. Han flyktet til Sverige, ble internert og tvangssendt tilbake til Norge, flyktet igjen til Sverige og kom via en lang omvei til Skottland i november 1941.

I Storbritannia ble han rekruttert av Martin Linge til gruppen under den britiske sabotasjeorganisasjonen Special Operations Executive (SOE) som senere fikk navnet «Kompani Linge». I 1943 ble Blindheim sendt til Norge for å bygge opp Milorg i Oslo-området. Han ble arrestert, men klarte å flykte, og opprettet og ledet fra 1944 sabotasjegruppen «Aks 13 000». Ved krigens slutt var han stabssjef i Milorgs distrikt 13, Stor-Oslo. For denne innsatsen ble han i 1947 tildelt Krigskorset med sverd.

Etter krigen tjenestegjorde Blindheim ved Tysklandsbrigaden, før han i 1949 ble beordret til Forsvarsstabens etterretningstjeneste, hvor han tok del i organiseringen av Stay Behind-grupper. I 1953 lærte han opp finske agenter, og sendte disse på etterretningsoppdrag inn i Sovjetunionen. I 1977 ble han dømt til 75 dagers fengsel og bot for å ha brutt taushetsplikten og bekreftet at disse operasjonene fant sted.

I 1966 søkte og fikk Svein Blindheim avskjed i nåde fra Forsvaret på grunn av sin kritikk av norsk atompolitikk. Han viet seg deretter til yrket som lektor og et virke som historieskribent og forfatter. Han skrev flere kritiske bøker og artikler om krigen og det hemmelige Norge i 1950-årene, blant annet Nordmenn under Hitlers fane (1977) og Offiser i krig og fred (1981).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.