Aberdeen er en by i Storbritannia, på den skotske nordøstkysten, mellom elvene Dee og Don. Aberdeen har 236 914 innbyggere i 2017 og er regionsenter i Grampian.

Aberdeen er senter for petroleumsvirksomheten i den britiske delen av Nordsjøen med forsyningsbaser, konsulentvirksomhet med mer. Store deler av industrien og havnevirksomheten er knyttet til aktivitetene i Nordsjøen.

Byen har også en stor fiskehavn og er det viktigste handelssenter i den nordøstlige delen av landet. Det er også næringsmiddel-, tekstil-, papir- og kjemisk industri. Området er velkjent storfeavl, særlig med aberdeen angus.

Fra Aberdeen går det bilferje til LerwickShetland og KirkwallOrknøyene. Det er også daglige flyruter til blant annet Shetlandsøyene og Stavanger.

Aberdeen omtales ofte som The Granite City, «granittbyen», fordi en stor del av byen er oppført i granitt. Den er også kjent som «rosenes by» på grunn av alle parkene og hagene der det vokser hundretusener av roser. Aberdeen fikk byprivilegier i 1179. Det er universitet der, grunnlagt i 1495. Andre sentrale institusjoner er kunst- og industrimuseer, St. Machar's Cathedral (1366–1530). Aberdeen er sete for anglikansk og romersk-katolsk biskop.

Aberdeen er vennskapsby med Stavanger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.