Gjest Baardsen (spillefilm)

Gjest Baardsen på rømmen.

Gjest Baardsen og Anna.

Artikkelstart

Gjest Baardsen fra 1939 er en norsk film om en av norgeshistoriens mest berømte forbrytere. Tancred Ibsen regisserte svart-hvitt-filmen etter Gjest Baardsens (1791–1849) selvbiografi. Lydfilmen ble en av 1930-årenes største norske kinosuksesser. I tittelrollen spiller Alfred Maurstad en stortyv og utbryterkonge som tar fra de rike og gir til de fattige.

Faktaboks

Uttale
gjest bˈaardsen

Handling

Filmen er en livlig beretning om Gjest Baardsen og hans meritter. Vi møter hovedpersonen når han blir arrestert et lite sted på Vestlandet. Utbryteren klatrer opp pipa til den kjente scenen på taket, der han lover å ikke rømme før overføringen til Bergen. Der treffer han den vakre Anna. Følelser settes i sving. Den store kjærligheten får ham til å stille spørsmål ved det ufrie livet sitt.

Om filmen

Gjest Baardsen er basert på selvbiografien Gjest Baardsen Sogndalsfjærens levnetsløb. Filmen har nok gitt mange et temmelig romantisk bilde av ham. Ifølge biograf Erling T. Gjelsvik var den virkelige Gjest Baardsen slett ikke som «Robin Hood-skikkelsen» fra den lille norske filmgullalderen i slutten av 1930-årene.

Nevnes bør også Adolf Kristoffer Nielsens sang «Fjellsangen», som ble svært populær.

Lengde: 1 time og 39 minutter

Et utvalg medvirkende

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg