Jan Herman Linge

Faktaboks

Jan Herman Linge
Født
28. januar 1922, Trondheim
Død
25. juni 2007, Asker, Akershus

Artikkelstart

Jan Herman Linge var en norsk skipsingeniør og båtkonstruktør, kjent for å ha konstruert en rekke seilbåter og fritidsbåter.

Han var sønn av Martin Linge, offiseren og skuespilleren som stod bak opprettelsen av utdanningen av norske kommandosoldater i Storbritannia under andre verdenskrig, senere kalt «Kompani Linge». Til tross for ung alder, var Jan Herman Linge selv også med i motstandsarbeid under andre verdenskrig.

Etter krigen tok han høyere utdannelse i Storbritannia og deretter USA. I årene 1949 til 1956 var han ansatt som ingeniør hos Westermoen Båtbyggeri og Mekanisk Verksted i Mandal. I denne perioden konstruerte han blant annet motortorpedobåten Nasty som ble forløperen til Tjeld-klassen.

Linge konstruerte flere modeller for kjente norske produsenter av fritidsbåter, som Draco, Fjord, Windy og KMV Plastindustri. Han er også kjent som en svært dyktig konstruktør av seilbåter, både konkurransebåter og havseilere. De fleste seilbåtene fra Linges tegnebrett har endelsen -ling i navnet, blant disse Soling fra 1964 som også var egen olympisk klasse i årene fra 1972 til 2000. En annen kjent konstruksjon fra Linge er den lille regattabåten Yngling fra 1967. Han mottok Jacob-prisen i 1988, en pris som blir gitt til designere og arkitekter som har stor innflytelse på sitt eget fagområde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg