Petter Salen

Faktaboks

Petter Salen
Petter Birger Salen
Født
21. juli 1909, Borgund
Død
24. mai 1979, Ålesund

Petter Salen (bakerste rad, nummer fire fra venstre) var den første lederen for Sjøforsvarets Dykker- og froskemannskole. Før dette gjorde han en fremtredende innsats under andre verdenskrig.

Schrøderarkivet/Sverresborg Trøndelag Folkemuseum.

Artikkelstart

Petter Salen var en norsk skipsoffiser og sjøforsvarsoffiser som under andre verdenskrig var medlem av den såkalte Shetlandsgjengen og sjef for fartøyet KNM Hessa.

Salen startet sin maritime karriere på selfangst i Arktis, før han gikk inn i den norske handelsflåten, der han ble førstestyrmann. Ved utbruddet av andre verdenskrig var han i utenriksfart, om bord i Tropic Sea. Under overfart mellom Australia og USA i juli 1940 ble skipet bordet fra en tysk ubåt. Mannskapet måtte gå i livbåtene, og tok seg i land i Frankrike. Derfra tok Salen seg til Storbritannia, via Spania og Portugal. I Storbritannia vervet han seg i januar 1941 til norsk krigstjeneste i Special Operations Executive (SOE), og tilhørte det første kullet nordmenn som ble trent av SOE. Han ble deretter med i Shetlandsgjengen, og hadde første tokt i april/mai 1941.

Shetlandsgjengen brukte i utgangspunktet fiskeskøyter. Salen var kaptein på en av disse, og deltok i åtte operasjoner, før Marinen i 1943/1944 ble tilført tre amerikanske ubåtjagere. Salen ble da kaptein på en av disse, KNM Hessa, og gjennomførte 18 oppdrag, blant annet «Operasjon Polar Bear» i Trondheim.

Etter krigen ledet Salen én av fire nyopprettede marinekommandoavdelinger – i Stavanger – med hovedoppgave å uskadeliggjøre miner langs kysten. I 1948 ble han leder for Marinens dykkeropplæring, i 1962 den første leder for Sjøforsvarets dykker- og froskemannsskole – forløperen til Marinejegerkommandoen (MJK).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg