Primærnæringene omfattet ved sammenslåingen i 2020 17 prosent av arbeidsplassene i Norddal, den høyeste andelen på Sunnmøre. Jordbruket er basert på et variert husdyrhold og atskillig hagebruk. Klimaet er for eksempel velegnet for frukt- og bærdyrking, og Norddal har 8/10 av fylkets fruktareal og over halvparten av bærarealet.
Industrien ved sammenslåingen i 2020 var beskjeden; Norddal hadde da den laveste andelen av arbeidsplasser i industri blant fylkets kommuner, 2013 bare så vidt over to prosent, 15 prosent inkludert bygge- og anleggsvirksomhet/kraft- og vannforsyning. Det meste av industrien er næringsmiddel- og trelast-/trevareindustri.
Norddal var ved sammenslåingen i 2020 den nest største kraftkommunen i Møre og Romsdal, med en gjennomsnittlig årsproduksjon på 1299 gigawattimer (GWh). Det var da 12 kraftverk i kommunen. Kraftverkene med høyest snittproduksjon var Tafjord 4 (i drift fra 1968), Tafjord 5 (1981) og Tafjord 2 (1952). Tafjordvassdraget er i stor grad bygget ut, og får også overført vann fra andre vassdrag.
Av Norddals bosatte yrkestakere var det i 2020 23 prosent som arbeidet utenfor kommunen, fem prosent i Stranda, fire prosent i Ålesund, tre prosent i Stordal og i alt fem prosent i de øvrige Sunnmørskommunene.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.