Aserbajdsjans geografi

Med unntak av kystlinjen er Aserbajdsjan omgitt av fjell. I nord ligger fjellkjeden Store Kaukasus, og i vest, mot grensen til Armenia, ligger Lille Kaukasus.
Av .
Fjellet Shakhdag i Aserbajdsjan er en del av Kaukasus.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Aserbajdsjan består i grove trekk av et langstrakt slettelandskap omgitt av Store Kaukasus i nord og de sørøstlige deler av Lille Kaukasus i sør. Basardüzü (4466 meter over havet) i Store Kaukasus er landets høyeste fjell. Det sentrale slettelandet, Kuraforsenkningen, er smal ved Kura-elvens midtre løp, men blir bredere mot sørøst og synker under havnivå nærmere innsjøen Det kaspiske hav. Lengst i sørøst, langs den iranske grensen, hever Talysjfjellene seg til drøye 2400 meter over havet.

Laveste punkt er kysten av Det kaspiske hav, som ligger 28 meter under havoverflaten. Landets samlede kyst ved denne innsjøen er 713 kilometer.

Landets lengste elv er Kura på 813 kilometer.

Klima

Klimaet varierer fra kontinentalt i Kuraforsenkningen til subtropisk i Lenkoran-lavlandet ved Det kaspiske hav. Nedbøren varierer fra under 200 millimeter ved Kuras munning til mellom 1200 og 1400 millimeter i Lenkoran-lavlandet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg