Faktaboks

Kari Rasmusdatter Hiran

Kari Rasmusdatter

Født
1660, Trolig Midtskogen på Krokskogen i Hole
Gravlagt
22. mai 1740
Begravelsessted
Hole
Levetid - kommentar
Fødselsår er omtrentlig
Virke
husmannskone
Familie

Gift med Bent Aslesen (ca. 1662-1730)

Minnestein
Minnesteinen over Kari Hiran, reist i 1956 på Benteplassen på Krokskogen.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Kari Rasmusdatter Hiran var en husmannskone som på begynnelsen av 1700-tallet bodde på plassen Hiran, som ligger på Krokskogen i Hole på Ringerike, sammen med sin mann Bent Aslesen. Under den svenske invasjonen av Østlandet i 1716 (del av elleveårskrigen i den store nordiske krig) var mannen kunnskapsmann for den norske hæren da en svensk avdeling i april rykket frem over Krokskogen fra Christiania for å nå Ringerike. Målet var å falle den norske styrken som stod ved Gjellebekkstillingen i Lier i ryggen.

Svenskene ble stoppet av norske soldater og lokale bønder ved Nordkleiva. Etter denne trefningen påtok Kari seg å gå over til fiendens linjer og gi dem overdrevne og villedende opplysninger om den norske styrken og dens operasjonsplaner. Det kan ha avverget et nytt svensk angrep og har ført til at hun i ettertid er blitt kalt for "Krokskogens første partisan".

Bakgrunn

Benteplassen

Benteplassen (Hiran) på Krokskogen. Tegning fra 1874 av Theodor Kielland-Torkildsen.

Av .
Lisens: CC PDM

Kari Rasmusdatters opprinnelse er uklar, men trolig kom hun fra gården Midtskogen på Krokskogen i Hole på Ringerike. I dette området var det mange skogfinner, men det er usikkert om Kari var av skogfinsk slekt. I hvert fall hennes stefar var imidlertid av skogfinsk slekt. Omkring 1680 ble hun gift med Bent Aslesen fra Hole, som da tjente som soldat.

Kari og mannen var etter ekteskapet husmannsfolk under gårdene Fjulsrud og Skamark på Tyristrand i Hole. Omtrent 1710 overtok de plassen Hiran på Krogskogen. Dette var en såkalt finneplass, det vil si et bruk i skogen ryddet av skogfinner på 1600-tallet. Hiran var naboplassen til Midtskogen der Kari var vokst opp. Bent Aslesen fikk da tilnavnet Bent Finne, selv om han ikke var skogfinne.

Den svenske invasjonen av Østlandet i 1716

Karl 12
Karl 12.s første felttog i Norge foregikk fra mars til juli 1716. Felttoget var en del av Den store nordiske krigen, og målet var å erobre Norge.
Av .

Ferdselsveien fra Lommedalen i Bærum til Kleivstua på Ringerike gikk forbi Benteplassen og Midtskogen. Under det svenske felttoget i Norge i 1716 ble også Krokskogen del av krigsområdet, etter at den svenske hæren i mars okkuperte Christiania og beleiret Akershus festning, samtidig som den rykket frem til Gjellebekk mellom Asker og Lier. Der ble den imidlertid stanset av den norske hæren under generalløytnant Barthold Heinrich Lützow, som stengte veien videre vestover med sterke skanser.

Slaget ved Norderhov

Karl 12. forsøkte derfor å omgå stillingen, hans mål var å innta Drammen og å falle i ryggen på den norske hovedhæren. Da ville veien nedover kysten og til Kongsberg være åpen. 26. mars ble 500 soldater under kommando av oberst Axel Löwen sendt nordover til Hadeland over Hakadal. Svenskene ble først møtt ved Harestua av et bondeoppbud under ledelse av gjestgiver og lensmann Gregers Granavollen. De felte trær og bygde forhugninger og skjøt på karolinerne. Etter flere timers kamp klarte imidlertid svenskene å trenge gjennom her.

28. mars kom den svenske styrken frem til Norderhov prestegård, der de slo leir for natten. Samtidig hadde Lützow i det norske hovedkvarteret på Bragernes mottatt melding om den svenske fremrykkingen og sendt en avdeling dragoner for å stanse den. Om natten til 29. mars kom den norske fortroppen over svenskene og angrep dem overraskende. Det endte med at alle svenske enten ble drept, tatt til fange eller drevet på flukt. Totalt ble 42 svensker drept eller såret, omtrent 130 ble tatt til fange, deriblant oberst Löwen. På norsk side var 21 soldater blitt drept eller såret. I tillegg ble åtte bønder drept eller såret ved Harestua.

Trefningen ved Nordkleiva

Den norske hæren besto lenge mest av utskrevne soldater fra bygdene, og var mest av alt en bondehær. Illustrasjonen viser norske soldater i 1697, fra fire forskjellige avdelinger. Fra venstre mot høyre: Smålenske, Opplandske, Vesterlenske og Akershusiske nasjonale infanteriregimenter. De fleste norske soldatene som var med ved Nordkleiva kom fra Opplandske regiment.
.

Nå var svenskene i en stadig mer utsatt situasjon, ikke minst etter at norske soldater ødela deres forsyningsbase i Moss og at tilgangen på mat og dyrefôr stadig forverret seg.

I midten av april gjorde derfor Karl 12. enda et forsøk på å omgå Gjellebekk-stillingen. Denne gangen var planen å marsjere over Ringerike. En styrke på om lag 1000 mann, hovedsakelig hentet fra Närke-Värmlands og Södermanlands regimenter og ledet av oberst Christer Reinhold von Schlippenbach, ble sendt fra den svenske leiren i Asker til Bærums Verk.

Svensk fremrykking

Karolinere
Karolinere er en betegnelsen på soldatene som tjenestegjorde under Sveriges kong Karl 12.
Av .

16. april sendte Schlippenbach av gårde en fortropp på 240 mann under major Johan Conrad Nieroth for å rydde veien over Krokskogen til Sundvollen. Men ved Nordkleiva, like ovenfor Sundvollen ble svenskene ved solnedgangstider om kvelden møtt av en styrke bestående av 300 mannhusinger fra Ringerike ledet av fogden Lars Michelsen, samt en styrke på 100 soldater fra Valdres kompani og 50 dragoner fra Follo under kaptein Anton Jacob de Coucheron. Lokalbefolkningen hadde bygd sterke forhugninger i de bratte hengene ved å felle trær.

De norske forsvarene møtte de fremrykkende svenskene med overraskende og sterk muskettild. 32 svensker ble drept under dette angrepet og 26 såret. Nordmennene hadde to døde og tre sårede. Etter å ha mislyktes to ganger i å storme den norske stillingen trakk major Nieroth seg tilbake og slo leir ved Jonsrud-gårdene i Lommedalen. Hovedstyrken under oberst Schlippenbach lå fremdeles ved Bærums verk.

Bent Aslesen ble på denne tiden brukt av kaptein Coucheron som en såkalt kunnskapsmann, eller informant. Han skal blant annet ha advart styrken ved Nordkleiva om svenskene som var på vei.

Desinformasjon

Kari Rasmusdatter Hirans supplikk fra 1717
Kari Rasmusdatters supplikk fra 1717, med en påtegning av visestattholder Frederik Krag. Den tydelige og øvede skriften tyder på at Kari Rasmusdatter har fått noen til å skrive dokumentet for seg.
Kari Rasmusdatter Hirans supplikk fra 1717
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Litografi av Bærums jernverk
Peter Christian Friderich Wergmann (1802–1869), litografi, Bærums jernverk 1837.
Av /Oslo Museum.

Det som deretter skjedde har man egentlig kun èn kilde til, en supplikk Kari Rasmusdatter sendte inn til Slottsloven i Norge fra 1717, hvor hun bad om å få belønningen hun og hennes mann var blitt lovet for sin innsats for konge og fedreland. Den er bevart som et vedlegg til fogd Lars Michelsens regnskap, siden det var han som kom til å betale ut den lille belønningen hun og mannen endte opp med å bli tildelt.

I supplikken fortalte Kari Rasmusdatter først om mannens virksomhet som kunnskapsmann før Nordkleiva-trefningen i april året før, «fordi vi Boer midt i Alfar-Veien paa Krogschoven». Og at han var blitt lovet belønning. Noen dager etterpå hadde så kapteinen bedt ham om å skaffe et kvinnfolk som kunne gå til den svenske leiren ved Jonsrud, og etter «Fiendens udforschning» fortelle dem at den norske stillingen ved Nordkleiva var blitt forsterket med store styrker, slik at «Fienden umulig kunde komme der igiennem». Og at disse planla å gjøre et utfall mot Jonsrud. Men det var ingen som ville før Kari Hiran sa seg villig, «uden at Jeg maatte omsider resolvere dertil».

Det var på dette tidspunktet ytterligere norske forsterkninger på vei, men det ville ta en stund før de var på plass. Inntil det skjedde var Coucherons styrke på 150 soldater og rundt 300 bønder underlegen hvis den svenske hovedstyrken på Bærums verk bestemte seg for å angripe med full styrke. Det var dette kapteinen ville unngå. Han regnet også med at svenskene ikke hadde klart å få full oversikt over stillingen ved Nordkleiva og hvor mange stridende det var der.

Kari Hiran gikk så over skogen mot de svenske forpostene, ved et tjern ble hun tatt fast av svenske soldater, som truet henne på livet «for at give denne Kundskab». Da fortalte hun alt hun var blitt instruert om å si. Soldatene tok deretter henne med til Jonsrud, der hun ble forhørt av en svensk offiser. Men som svenskene på gårdene nå trodde at et norsk angrep kunne komme når som helst, brøt de opp og marsjerte til Bærums verk. Som fange måtte hun følge med. Der ble hun forhørt på nytt av «dend Svensche Genneral» (trolig Schlippenbach). Hun la til at om nordmennene fikk vite hva hun hadde sagt til dem, så «parterende de mig i mange smaae styrer». Noe som skal ha fått svenskene til å slippe henne fri.

Belønningen

Kari Rasmusdatter hadde så gått tilbake til kaptein Coucheron, «som hiertelig var Fornøyd, med alt hvis som passert var». Han viste henne til fogden Michelsen som ville skaffe henne og mannen en belønning. Men, de hadde ikke fått noe, selv om fogden hadde lovet å tale deres sak hos øvrigheten. Det var derfor hun nå, i mai 1717, søkte om en slik belønning, for hennes og mannens flid, troskap og «store Hazard».

Fogden bekreftet historien og løftet i sin påtegning, men la til at nå etter at fienden hadde forlatt landet, så kunne han ikke gi mer enn de tre års skattefrihet som andre husmenn og bønder som hadde lidd krigsskade fikk. Han håpet likevel at visestattholder Frederik Krag (Slottslovens formann) ville gi henne noe mer. Han fulgte rådet og ga ordre om at Kari Hiran og mannen også skulle få ubetalt en belønning på to riksdaler.

Ettertid

Etter å ha fått sin lille anerkjennelse fra øvrigheten levde Bent Aslesen og Kari Rasmusdatter igjen anonyme liv. De bodde på Hiran frem til de døde i henholdsvis 1730 og 1740. Mens det ble gjort krus på andre krigshelter på Ringerike, som Gregers Granavollen, Anna Colbjørnsdatter og dragonen Pål Putten, forsvant minnet om ekteparet og deres innsats i april 1716 raskt. De ble ikke nevnt i lokale tradisjoner om hendelsene på Ringerike i 1716 eller i historiebøkene.

Gjenoppdagelsen

Forsiden "Partisaner på Krokskogen (1716)"
Historien om Kari Rasmusdatter Hiran og hennes innsats i 1716 er blitt formidlet på flere måter. En av dem er Berit Sagen Ramsfjells ungdomsbok "Partisaner på Krokskogen" som ble utgitt i 1984. En inspirasjon til boka var hennes indignasjon over den "usle" belønningen Kari Rasmusdatter fikk. Ikke minst sammenlignet med andre, mannlige krigshelter.
Forsiden "Partisaner på Krokskogen (1716)"
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

I 1905 ble supplikken funnet på Riksarkivet av læreren og lokalhistorikeren Thorstein Olsen Gran. En artikkel han skrev om Kari Rasmusdatter Hiran i Hønefoss-avisen Oplandsposten, «En heltekvinde fra 1716», ble siden kopiert og trykket i aviser over hele Norge. Det er neppe tilfeldig at en slik feiring av en helt fra store nordiske krig skjedde i 1905, en ny periode med norsk-svenske spenninger.

Nå ble Kari Rasmusdatter skrevet inn i lokalhistorien som, ofte i kontrast med andre helter fra 1716, som oftest var menn eller fra overklassen. Her hadde man en fattig kvinne, «bare en fattig husmannskone», som hadde utført en heltedåd som var større enn den rike prestefruen Anna Colbjørnsdatters, bare for å bli glemt. I sin bygdebeskrivelse av Hole fra 1914 beskriver lokalhistorikeren Gunnar Tveiten det tvungne besøket til Kari Rasmusdatters i Jonsrud for å føre svenskene bak lyset, og det blir beskrevet som tappert og svært farlig, «[...] sin vovelige færd like inn i løvens gap», og «Innsatsen var livet – større kan den ikke gis!».

Tveitens bok førte til at historien om Kari Rasmusdatter ble spredt enda mer, og nå ble den en del av den lokale historien om krigen på Ringerike, og at den siden er blitt trukket frem i en rekke bøker og avisartikler. Allerede på 1940-tallet blir historien fremstilt som en gammel lokaltradisjon og Kari Hiran som en «finnekjerring».

Minnesmerker

Hole kirke
Hole kirke på Ringerike.
Av .

Det er satt opp en rekke minnesmerker i Hole som markerer trefningen på Nordkleiva og dem som deltok i det.

Allerede i 1717 satte sognepresten på Norderhov Daniel Ramus (Anna Colbjørnsdatters sønn) opp en tavle på slagstedet i Nordkleiva, med en triumferende og advarende patriotisk innskrift, som oppfordret vandringsmenn til å skue den gamle valplassen og dette æreminnet som takket Gud.

Hvad tænkte Svensken da, de Nordmænd her vil gjæste, mon de i Agershuus sin Fod saa Fast vil fæste, sit Tog paa Nordrehoug mon de forglemme har? Det staaer da nu til Rest, de på Krogskoven var.

Her mødte Coucheron, med Norske voved Trøje, saa Døden lukte strax paa Svensken mangt et Øje, som til sit Fødested forglemte at gave hjem; Kom Svenske aldri her, naar du betenkær dem.

Stedet der tavlen står, er siden kjent som Tavleskaret eller Tavledalen. Den opprinnelige tavlen råtnet etter hvert opp, og Hole historielag har siden satt opp reproduksjoner flere ganger. Senest i 2007. I 1947 reiste turistforeningene i Oslo og på Ringerike også opp en nøytral minnestein på stedet over de falne på begge sider.

De falne svenske soldatene ble begravd i en fellesgrav i det som siden ble kalt «Svenskeroa» på Hole kirkegård. Der ble det i 1981 satt opp en annen minnestein av Sveriges ambassade og Røyse skole.

Minnestein over Kari Hiran

Milorg-leir
Fra høsten 1944 ble det opprettet en del leire for Milorg-folk flere steder i skog og fjell, hvor det ble gitt opplæring i sabotasje og bruk av våpen.
Milorg-leir
Av /NTB scanpix.

Etter andre verdenskrig var det flere forsøk på å få reist en støtte også over Kari Rasmusdatter Hiran, som nå ble kalt «Krokskogens første partisan». Mange satte hennes historie sammen med historien til de norske hjemmestyrkene under krigen, som hadde flere tilholdssteder på Krokskogen. Mange av Milorg-soldatene så på Kari Rasmusdatter som en helt og forgjenger for dem i deres partisanvirksomhet der under krigen. I 1956 ble det samlet inn penger etter et initiativ fra Milorg-veteraner fra Krokskogen (HS 1424) for å få reist en minnestein. Støtten ble avduket 16. september 1956 på Benteplassen (Hiran) ved Kongeveien.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kari Rasmusdatter Hirans supplikk til Slottsloven i 1717 (Digitalarkivet)

Litteratur

  • Bakke, Gudmund, Hole bygdebok b. 6 Historien om Hole. Det var her det begynte, Hole 2013.
  • Gran, Thorstein Olsen, Dragon Paal Pedersen Putten og hans nærmeste slegt, Hønefoss 1905.
  • Høyendahl, Sten, "Fra Skamarken på Tyristrand til Benteplassen på Krokskogen", i Heftet Ringerike, 207, s. 11-14.
  • Høyendahl, Sten, "På sporet av Kari Hiran", i Hringariki. Medlemsblad for Ringerike slektshistorielag, nr. 2, 2010, s. 4-5.
  • Ramsfjell, Berit Sagen, "Partisaner på Krokskogen", i Årbok for Asker og Bærum, 47, 2007.
  • Tuxen, A. P., "Carl XII i Norge. Peter I i Danmark 1716", b. 8 i Generalstaben, Bidrag til den store nordiske krigs historie, København 1927.
  • Tveiten, Gunnar, Hole herred Ringerike. En bygdebeskrivelse, Hønefoss 1914.

Kommentarer (2)

skrev Karsten Lien

I følge Wikipedia var hun ikke av finsk ætt.
Se https://no.wikipedia.org/wiki/Kari_Hiran.

svarte Ida Scott

Hei! Takk for kommentar. Ser Wikipedia hevder det, men de har ingen kilder til påstanden. Jeg kan, utav et raskt søk, ikke finne noen gode kilder på hverken det ene eller det andre, dessverre. Har du en historisk kilde eller en tekst forfattet av en faghistoriker som hevder opplysningen er feil, skal jeg selvsagt endre den. Inntil videre lar vi den stå. Mvh Ida Scott, redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg