Lommedalen

Lommedalen er et dalføre med 11 127 innbyggere (2020) i Bærum kommune i Viken fylke. Lommedalen ligger nordvest for Kolsås og grenser til Bærumsmarka.

Faktaboks

Etymologi
‘lom’ (fugl)

Bebyggelse

I 1980-årene fant en vesentlig del av Bærums boligbygging sted i nedre del av Lommedalen, i områdene rundt Bærums Verk. Det ble utbygget i 1990-årene og 2000-tallet i Trulsrudmarka, lenger opp i dalen. I området har det tidligere vært mye jord- og skogbruk, småindustri, mens trevareindustri på Bærums Verk i søndre del av dalen ble avviklet på 1970-tallet. Deler av Bærums Verks industriområde er senere ombygd til forretninger og håndverksbedrifter.

Kultur

Den gamle veien fra Oslo til Ringerike gikk gjennom dalen, trolig som en del av Pilegrimsleden. Senere ble Ankerveien anlagt fra Fossum Bruk til Bærums Verk og videre nordvestover til Sundvollen og helt til Hakadal Verk. Korteste forbindelse til Oslo i dag er riksvei 168 over Steinshøgda og Grini. Øverst i dalen ligger Lommedalsbanen som er en smalsporet museumsjernbane.

Lommedalen kirke er en rektangulær arbeidskirke i betong fra 1995 med gravlund fra 2013. Lommedalens Idrettslag disponerer Lommedalshallen, to fotballbaner og Krydsbybakken, som er en alpinbakke med skitrekk og kunstsnøanlegg. Lommedalen Golfklubb ligger på Johnsrud Gård og ble åpnet i 2004 med ni-hulls parkbane. Lommedalen skole er en naturskole med historie som går tilbake til 1866.

Natur

Lommedalen er et skogområde på grensen til Bærumsmarka som gjennomløpes av Lomma. Lomma har kilder inne på Krokskogen og danner etter sammenløpet med Isielva Sandvikselva. Vensåsmyra naturreservat, opprettet 4. september 1981, 56 dekar, er ei rikmyr; den får tilsig av næringsrikt, kalkholdig vann.

Navn

Navnet Lommedalen er etter elven Lomma, antagelig avledning av fuglenavnet lom.

Kart

Lommedalen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg