Faktaboks

Lommedalen
Etymologi
‘lom’ (fugl)
Innbyggertall
11 200 (SSB, 2021)
Landareal
4,1 km²
Tettstedsnummer
0551 Lommedalen

Lommedalen er et tettsted i Bærum kommune i Viken. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 4,1 km², og har 11 200 innbyggere (2021).

Lommedalen ligger nordvest for Kolsås og grenser til Bærumsmarka.

Bebyggelse

I 1980-årene fant en vesentlig del av Bærums boligbygging sted i nedre del av Lommedalen, i områdene rundt Bærums Verk. Det ble utbygget i 1990-årene og 2000-tallet i Trulsrudmarka, lenger opp i dalen. I området har det tidligere vært mye jord- og skogbruk, småindustri, mens trevareindustri på Bærums Verk i søndre del av dalen ble avviklet på 1970-tallet. Deler av Bærums Verks industriområde er senere ombygd til forretninger og håndverksbedrifter.

Kultur

Den gamle veien mellom Oslo og Ringerike gikk gjennom dalen, trolig som en del av Pilegrimsleden. Senere ble Ankerveien anlagt fra Fossum Bruk til Bærums Verk og videre nordvestover til Sundvollen og helt til Hakadal Verk. Korteste forbindelse til Oslo i dag er riksvei 168 over Steinshøgda og Grini. Øverst i dalen ligger Lommedalsbanen som er en smalsporet museumsjernbane.

Lommedalen kirke er en rektangulær arbeidskirke i betong fra 1995 med gravlund fra 2013. Lommedalens Idrettslag disponerer Lommedalshallen, to fotballbaner og Krydsbybakken, som er en alpinbakke med skitrekk og kunstsnøanlegg. Lommedalen Golfklubb ligger på Johnsrud Gård og ble åpnet i 2004 med nihulls parkbane. Lommedalen skole er en naturskole med historie som går tilbake til 1866.

Natur

Lommedalen er et skogområde på grensen til Bærumsmarka som gjennomløpes av Lomma. Elva har kilder inne på Krokskogen og danner Sandvikselva etter sammenløpet med Isielva. Vensåsmyra naturreservat, opprettet 4. september 1981, 56 dekar, er ei rikmyr; den får tilsig av næringsrikt, kalkholdig vann.

Navn

Navnet Lommedalen er etter elven Lomma, antagelig avledning av fuglenavnet lom.

Kart

Lommedalen
/Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg