Lommedalen, dalføre med 11 360 innbyggere (2014) i Bærum kommune, Akershus, nordvest for Kolsås.

Dalen gjennomløpes av Lomma, som har kilder inne på Krokskogen, og som etter sammenløpet med Isielva danner Sandvikselva. I 1980-årene fant en vesentlig del av Bærums boligbygging sted i nedre del av Lommedalen, i områdene rundt Bærums Verk. Større utbygginger i 1990-årene og 2000-tallet i Trulsrudmarka, lenger opp i dalen. Jord- og skogbruk; småindustri; tidligere betydelig trevareindustri på Bærums Verk i søndre del av dalen avviklet på 1970-tallet. Deler av Bærums Verks industriområde er senere utbygd med tallrike forretninger og håndverksbedrifter.

Den gamle veien fra Oslo til Ringerike gikk gjennom dalen, trolig som en del av Pilegrimsleden. Senere ble Ankerveien anlagt fra Fossum Bruk til Bærums Verk og videre nordvestover til Sundvollen og helt til Hakadal Verk. Korteste forbindelse til Oslo i dag er Rv. 168 over Steinshøgda og Grini. Øverst i dalen ligger Lommedalsbanen som er en smalsporet museumsjernbane.

Lommedalen kirke er en rektangulær arbeidskirke i betong fra 1995 med gravlund fra 2013. Lommedalens Idrettslag disponerer Lommedalshallen, to fotballbaner og Krydsbybakken, som er en alpinbakke med skitrekk og kunstsnøanlegg. Lommedalen Golfklubb ligger på Johnsrud Gård; åpnet 2004 med 9 hulls parkbane. Lommedalen skole er en naturskole med historie som går tilbake til 1866.

Navn etter elven Lomma, antagelig avledning av fuglenavnet lom.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.