Krokskogen, skogstrekning i Oslomarka mellom Tyrifjorden i vest og Langlielva, Sørkedalselvas østre tilløp i øst, sjøen Øyangen i nord og Heggelielva, Sørkedalselvas vestre tilløp og E 16 over Sollihøgda i sør, i kommunene Ringerike og Hole i Buskerud, i Bærum i Akershus og i Oslo; ca. 300 km2. Da vannskillet ligger nær brattkanten mot vest, renner det meste av vannet til Sørkedalen i øst og Lommedalen i sørøst. Berggrunnen i vestre del består av permiske lavadekker (rombeporfyr) som danner brattkanter mot de løsere lagene under. Tre av Oslomarkas høyeste topper: Oppkuven (704 moh.), Ringkollen (702 m) og Gyrihaugen (682 m) ligger her. I vest mange private sportshytter. Midt på Krokskogen ligger Løvlia, som eies av Foreningen til Ski-Idrettens Fremme.

Den gamle Ringeriksveien, som nå mest brukes til tømmertransport på vinterføre og som turistvei, går over Krokskogen fra Lommedalen i Bærum (Bærums Verk) til Sundvollen ved Tyrifjorden. Den ender i Krokkleiva ned gjennom et skar i bergveggen. Den gamle riksveien over Krokskogen var en viktig etappe av den bergenske kongevei som ble åpnet i 1805. Selve Krokkleiva er fredet.

Navnet. Første ledd av krok, enten etter Kroksund mellom Steinsfjorden og Tyrifjorden, jf. Krokkleiva, eller krok brukt om avsides beliggenhet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.