turistforeninger og turlag

Turistforeninger. Den Norske Turistforening, stiftet 1868, regnes som den eldste fotturistforening i verden. Bildet viser en gruppe fotturister fotografert ved Røisheim, 1886. Ole Halvorsen Røisheim (oppr. Rødsheim) fra Lom drev slektsgården i Bøverdalen til å bli en av landets mest besøkte turiststasjoner (fra 1858) og førte fotturister i Jotunheimen, særlig til Galdhøpiggen, Bygdin og Gjende.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Turistforeninger og turlag er foreninger som har til formål å utbre kjennskap til eget land og folk, fortrinnsvis ved å lette adgangen til friluftsliv i skog og fjell. Å bygge overnattingssteder, merke ruter, arrangere fellesturer og drive naturvern er viktige oppgaver

Faktaboks

Uttale
turˈistforeninger og turlag

Den første foreningen av dette slaget i Norge var Den Norske Turistforening (DNT), som ble stiftet i 1868. Den hadde i de første årene sine viktigste arbeidsområder på Hardangervidda og i Jotunheimen, men fikk raskt følge av lokale turistforeninger som arbeidet i fjellområder i sine landsdeler. Blant disse var Stavanger Turistforening (1887), Trondhjems turistforening (1887) og Bergen og Hordaland Turlag (1890), samt en rekke andre. I 2019 hadde DNT utviklet seg til å være en landsomfattende organisasjon med 57 medlemsforeninger og rundt 318 000 medlemmer. Disse drev rundt 560 turisthytter, merket over 20 000 kilometer med sommerruter og vel 5000 kilometer vinterruter.

Internasjonalt inspirert

DNT stiftere var sterkt inspirert av lignende foreninger i Europa, selv om den norske foreningen fikk en litt annen innretning. Den første av lignende organisasjoner var The Alpine Club i Storbritannia, stiftet 1857. Deretter fulgte The Austrian Alpine Club i Østerrike (1862), The Swiss Alpine Club i Sveits (1863) og The Italian Alpine Club (1863). Felles for disse var hovedformålet klatring, tindebestigning og oppdagelsesekspedisjoner til fremmede lands fjellverden. Dessuten søkte de å lette adgangen til fjellet, trene opp ungdom til å bli flinke fjellklatrere og -vandrere og respektere naturen. De bygde også hytter i fjellet og gikk sterkt inn for naturvern.

Nordiske foreninger

I de andre nordiske landene er det også grunnlagt turistforeninger med formål å lette vandringen i skog og fjell. Svenska Turistföreningen ble stiftet i 1885 etter forbilde av DNT. Den har senere utvidet sitt arbeid med drift av vandrerhjem, båthavner i skjærgården, utgivelse av bilkart og arbeid for å fremme det alminnelige reiseliv i Sverige, og vandringer i fjellet. Det samme gjelder Finlands Turistförbund, stiftet i 1887 og nedlagt i 2001, mens Islands Turistforening, stiftet i 1927, arbeider på samme måte som DNT. Danmarks Turistforening er en ren reiselivsforening.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg