turistforeninger og turlag

Turistforeninger. Den Norske Turistforening, stiftet 1868, regnes som den eldste fotturistforening i verden. Bildet viser en gruppe fotturister fotografert ved Røisheim, 1886. Ole Halvorsen Røisheim (oppr. Rødsheim) fra Lom drev slektsgården i Bøverdalen til å bli en av landets mest besøkte turiststasjoner (fra 1858) og førte fotturister i Jotunheimen, særlig til Galdhøpiggen, Bygdin og Gjende.

Turistforeninger av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Turistforeninger og turlag er i Norge betegnelse på foreninger som har til formål å utbre kjennskap til eget land og folk, fortrinnsvis ved å lette adgangen til friluftsliv i skog og fjell. De første lignende foreninger var The Alpine Club i Storbritannia, stiftet 1857, The Austrian Alpine Club i Østerrike (1862), The Swiss Alpine Club i Sveits (1863) og The Italian Alpine Club (1863). Felles for disse var hovedformålet klatring, tindebestigning og oppdagelsesekspedisjoner til fremmede lands fjellverden. Dessuten søkte de å lette adgangen til fjellet, trene opp ungdom til å bli flinke fjellklatrere og -vandrere og respektere naturen. De bygde også hytter i fjellet og gikk sterkt inn for naturvern.

Faktaboks

turistforeninger og turlag
Uttale
turˈistforeninger og turlag

Den første av lignende foreninger som benyttet begrepet turist i navnet var Den Norske Turistforening (DNT), stiftet 1868. Senere er det stiftet en rekke turistforeninger og turlag i Norge og i de andre nordiske land med formål å lette vandringen i friluftsterreng, spesielt i fjellet. Svenska Turistföreningen ble stiftet 1885 etter forbilde av DNT. Den har senere utvidet sitt arbeid med drift av vandrerhjem, båthavner i skjærgården, utgivelse av bilkart og arbeid for å fremme det alminnelige reiseliv i Sverige, og vandringer i fjellet. Det samme gjelder Finlands Turistförbund, stiftet 1887, mens Islands Turistforening, stiftet 1927, arbeider på samme måte som DNT. Danmarks Turistforening er en ren reiselivsforening.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg