Hakadal

Hakadal kirke.

Fra Hakadal. I bakgrunnen Varingskollen (546 meter over havet).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hakadal Verk.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Hakadal er et dalføre og sogn i nordre del av Nittedal kommune i Viken fylke.

Faktaboks

Etymologi
mannsnavnet ‘Haki’

Hakadal omfatter det tettbygde dalføret med de skogkledde åsene i Nordmarka på vestsiden og Romeriksåsene på østsiden. I Hakadal ligger tettstedene Åneby og Løvstad. Gjennom dalen renner Hakadalselva fra Harestuvatnet som ligger 234 meter over havet.

I Hakadal finnes en del jord- og skogbruk, flere sagbruk og trevarefabrikker. Hakadals Verk var tidligere jernverk, antakelig Norges eldste, og var i drift i perioden 1550–1868; nå kraftstasjon og jordbruksområde eid av Løvenskiold-Vækerø.

På Hakadal Verks grunn finnes den første skolen i Nittedal og Hakadal fra omkring 1840. Rett nord for Hakadal kirke finnes tre gravhauger fra jernalderen. På kirkegården bak Hakadal kirke står en minnestein til minne om svenske soldater som falt ved Bjørgeseter i 1716. Nitedals Krudtværk ved Ørfiskevann var i drift i perioden 1882–1978.

Riksvei 4 Oslo–Gjøvik og Gjøvikbanen går gjennom Hakadal. På østsiden av dalen lå tidligere Glittreklinikken nord for Hakadal kirke. Kirken er bygd omkring 1610. En middelalderkirke har trolig stått på samme tomt som nåværende kirke og ble trolig nedlagt på 1500-tallet. Funn på kirkegården og muntlige tradisjoner gjør det sannsynlig at noen av Karl 12s dragoner ble gravlagt på Hakadal kirkegård etter kamp med hadelendinger ved Bjørgeseter i 1716.

Varingskollen reiser seg bratt fra Hakadal. Ved foten av åsen ligger Varingskollen stasjon på Gjøvikbanen. Varingskollen Alpinsenter ligger i nordøstskråningen.

Navn

Navnet er kanskje etter mannsnavnet Haki, ifølge sagaen en av Harald Hårfagres motstandere, som falt her.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg