Hakadal

Hakadal Verk.

av . Begrenset gjenbruk

Fra Hakadal. I bakgrunnen Varingskollen (546 moh.)

av . Begrenset gjenbruk

Hakadal kirke.

Hakadal kirke av . Falt i det fri (Public domain)

Hakadal, dalføre og sogn i nordre del av Nittedal kommune.

Faktaboks

Etymologi
mannsnavnet ‘Haki’

Hakadal omfatter det tettbygde dalføret av samme navn med de skogkledde åsene i Nordmarka på vestsiden og Romeriksåsene på østsiden. I Hakadal ligger tettstedene Åneby, Grønvoll og Løvstad. Gjennom dalen renner Hakadalselva fra Harestuvatnet som ligger 234 meter over havet.

I Hakadal finnes en del jord- og skogbruk, flere sagbruk og trevarefabrikker. Hakadals Verk var tidligere jernverk, antakelig Norges eldste, som i drift ca. 1550-1868, nå kraftstasjon og jordbruk eid av Løvenskiold-Vækerø.

På Hakadal Verks grunn finnes den første faste skolen i Nittedal og Hakadal fra ca. 1840. Det er planlagt ny barneskole på Elvebakken som skal erstatte dagens skoler på Hagen og Kirkeby. Skolen skal bygges ved siden av Hakadal ungdomsskole, og det skal også bygges idrettshall og svømmeanlegg ved den nye barneskolen.

Rett nord for Hakadal kirke finnes tre gravhauger fra jernalderen. På kirkegården bak Hakadal kirke står en minnesstein til minne om svenske soldater som falt ved Bjørgeseter i 1716. Nitedals Krudtværk ved Ørfiskevann var i drift fra 1882 til 1978.

Rv. 4 Oslo–Gjøvik og Gjøvikbanen går gjennom Hakadal. På østsiden av dalen ligger Glittreklinikken nord for Hakadal kirke. Kirken er bygd ca. 1610. En middelalderkirke har trolig stått på samme tomt som nåværende kirke og ble trolig nedlagt på 1500-tallet. Funn på kirkegården og muntlige tradisjoner gjør det sannsynlig at noen av Karl XIIs dragoner er gravlagt på Hakadal kirkegård etter kamp med hadelendinger ved Bjørgeseter i 1716.

Varingskollen reiser seg bratt fra Hakadal. Ved foten av åsen ligger Varingskollen stasjon på Gjøvikbanen. Alpinsenter i nordøstskråningen.

Navnet er kanskje etter mannsnavnet Haki, iflg. sagaen en av Harald Hårfagres motstandere, som falt her.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg