Bragernes

Fra Bragernes torg med Bragernes kirke, oppført i nygotisk stil i 1871, og de to tårnbygningene, den gamle brannstasjonen til venstre og det gamle rådhuset til høyre. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt i 2005–2007.

Av /KF-arkiv ※.
Bybrua på Bragernes med Bragernesåsen i bakgrunnen.
Av .

Artikkelstart

Bragernes er en bydel i Drammen i Viken fylke.

Faktaboks

Etymologi
av trenavnet brake, ‘brisk, einer’

Bydelen ligger på nordsiden av Drammenselva og er en av de to opprinnelige bydelene i Drammen by. I enkelte sammenhenger er betegnelsen Bragernes brukt om hele Drammen på nordsiden av Drammenselva. Slik avgrenset hadde Bragernes 23 967 innbyggere i 2014, som var 36 prosent av kommunens folketall.

Bragernes torg med rådhus og brannstasjon er oppført i renessansestil. Det er broforbindelse på Bybrua over elva til Strømsø. Bragernes kirke (arkitekt Ernst Norgrenn) ble innviet i 1871. Drammen sykehus fra 1887 er påbygd en rekke ganger, sist i 1980 med en sentralblokk i 14 etasjer.

Bragernesåsen

Bragernes ligger ved foten av Bragernesåsen, som er et populært friluftsområde og inngangsport til Drammensmarka og som utgjør et sørøstlig hjørne av Finnemarka.

Spiralen er en veitunnel som slynger seg seks og en halv gang opp til Nedre skanse på toppen av Bragernesåsen. Tunnelen er 1650 meter lang og åpnet i 1961. Fra toppen er det vidt utsyn over Drammensdalen.

Historikk

Allerede på 1200-tallet vokste det opp strandstedsbebyggelse på begge sider av Drammenselvas munning. Omkring 1600 omtales Bragernes som ladested, i 1715 fikk ladestedene Bragernes og Strømsø hver for seg kjøpstadsrettigheter. Bragernes ble i 1811 slått sammen med ladestedet Strømsø på sørsiden av Drammenselva til kjøpstaden Drammen. På midten av 1800-tallet ble Bragernes torg utvidet spesielt i forbindelse med bybrannen i 1866. I dag er torget Norges største og fremdeles en sentral handelsplass.

Navn

Bragernes er fra norrønt Brakanes, opprinnelig et gårdsnavn, Brakar, som er belagt på slutten av 1300-tallet. Navnet må ses i sammenheng med trenavnet brake, 'brisk, einer'. Navneformen brake brukes i dag bare på Vestlandet, mens skrivemåten Bragernes er dansk påvirket.

Kart

Bragernes
Bragernes
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Ingvild Lauvstad Sunde

Det står at Bragernes og Strømsø ble slått sammen til Drammen i 1745, men jeg trodde dette skjedde i 1811. Hva er riktig?

skrev Svein Askheim

Du har rett. Takk for rettelsen. Mvh Svein

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg