Gregers Pedersen Granavollen, norsk lensmann og gjestgiver, kjent fra kampene på Harestuskogen under den store nordiske krig. Gregers Granavollen drev gjestgiveri på Granavollen like ved søsterkirkene på Gran på Hadeland (der det fortsatt er overnattings- og serveringssted), og 1716–38 var han lensmann i Gran.

I 1716 hadde Karl 12 invadert Norge med sin hær og beleiret Akershus festning, men greide ikke å innta den. Kongen fryktet et angrep fra den norske hærstyrken i Gjellebekk i Lier og besluttet å falle den norske hæren i ryggen. Ettersom veien over Krokskogen var sperret, valgte svenskene en omvei over Hakadal, Hadeland og Ringerike til Lier. Et svensk rytterkorps på 500–600 mann under ledelse av oberst Axel Löwen støtte sammen med Gregers Granavollen og om lag 60 mann i Harestuskogen. Hadelendingene var bevæpnet med børser og økser og klarte å holde stand mot svenskene fra morgenen til ettermiddagen 27. mars 1716. Fire av forsvarerne falt, og to ble tatt til fange. Forsinkelsen førte til at de norske styrkene kunne omgrupperes og at avdelinger av den norske hær kunne overraske svenskene på Norderhov to dager senere (se Anna Colbjørnsdatter).

Det er reist to bautasteiner over Gregers Granavollen, én ved riksveien på Harestuskogen (1910) og én på Granavollen (1916).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.