Gregers Pedersen Granavollen

Faktaboks

Gregers Pedersen Granavollen

Granavolden

Født
1677, Gran
Død
1746

Artikkelstart

Gregers Pedersen Granavollen var en norsk lensmann og gjestgiver, kjent fra kampene på Harestuskogen under den store nordiske krig. Gregers Granavollen drev gjestgiveri på Granavollen like ved SøsterkirkeneGranHadeland, og i årene 1716–1738 var han lensmann i Gran. Granavollen Gjestgiveri er fortsatt i drift.

Den store nordiske krig

I 1716 hadde den svenske kongen Karl 12 invadert Norge med sin hær og beleiret Akershus festning, men greide ikke å innta den. Kongen fryktet et angrep fra den norske hærstyrken i Gjellebekk i Lier og besluttet å falle den norske hæren i ryggen. Ettersom veien over Krokskogen var sperret, valgte svenskene en omvei over Hakadal, Hadeland og Ringerike til Lier.

Et svensk rytterkorps på 500–600 mann under ledelse av oberst Axel Löwen støtte sammen med Gregers Granavollen og om lag 60 mann i Harestuskogen. Hadelendingene var bevæpnet med børser og økser, og klarte å holde stand mot svenskene fra morgenen til ettermiddagen 27. mars 1716. Fire av forsvarerne falt, og to ble tatt til fange. Forsinkelsen førte til at de norske styrkene kunne omgrupperes, og at avdelinger av den norske hæren, angivelig hjulpet av en hemmelig beskjed fra Anna Colbjørnsdatter, kunne overraske svenskene på Norderhov to dager senere.

Det er reist to bautasteiner over Gregers Granavollen, én ved riksveien på Harestuskogen i 1910, og én på Granavollen i 1916.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg