Hallingskarvet nasjonalpark

Folgefonna, Hardangervidda og Hallingskarvet nasjonalparker (oransje). Kartet viser også landskapsvernområder (grønt) og naturreservater (rødt).
Hallingskarvet av . CC BY SA 3.0
Flakavatnet er en av Norges høyestliggende innsjøer.
av . Gjengitt med tillatelse

På nordsiden av selve Hallingskarvet er det flere botnbreer, i dag bare som rester av dem som en gang gravde ut disse store botnene.

av . Gjengitt med tillatelse
Fjellburkne er en karakterplante langs de mange snøleiene. Den er alltid lett å kjenne ved voksestedet, men også ved de brune fjorårsbladene ved basis av plantene.
av . Gjengitt med tillatelse
Lordhytta i Folarskardet er et minne da engelskmenn kom til Norge for drive reinsjakt i våre, den gang, så eksotiske og ville fjellområder.
av . Gjengitt med tillatelse

Hallingskarvet nasjonalpark, opprettet 2006, utgjør om lag 450 km2 og ligger i kommunene Hol (Buskerud), Ulvik (Hordaland) og Aurland (Sogn og Fjordane). Nasjonalparken er opprettet for å bevare et stort, sammenhengende område med få tekniske inngrep. Her er det også viktige verneverdier knyttet til geologi, landskapsmessige kvaliteter, biologisk mangfold og kulturminner. Området er også et viktig leveområde for villreinen på den nordre delen av Hardangervidda.

Nasjonalparken strekker seg fra jernbanen i sør og grenser nesten opp til de kjente turisthyttene Geiterygghytta, Raggsteindalen og Prestholtseter i nord og øst. I tilknytning til verneområdet er det også opprettet et verneområde rundt Finse stasjon, Finse biotopverneområde på 6735 dekar. Hovedhensikten med biotopverneområdet er å sikre et viktig trekkområde for villrein og binde sammen leveområdene for villreinen på Hardangervidda og i Nordfjella.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg