fjellkurle

Fjellkurle. Tyrikvamfjellet, Oppdal.
Fjellkurle
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Fjellkurle er en meget liten orkidé som finnes på basisk grunn i høyfjellet i et område i nordlige Sør-Norge og i Nord-Norge.

Faktaboks

Etymologi
av gresk chamai, på bakken og orkhis, testikkel. Av latin alpinus, fjell.
Vitenskapelig navn
Chamorchis alpina
Beskrevet av
(L.) Rich.

Beskrivelse

Chamorchis alpina, fjellkurle. Foto fra: Besstrond i Vågå, Norge

Fjellkurle er en liten grønnlig plante med grønnlige blomster som kan være vanskelig å få øye på. Plantene er som regel under ti centimeter høye og har gulgrønne, linjeforma blader fra grunnen. Bladene er vanligvis like lange som blomsterstanden. Plantene har en kort, glissen blomsterstand, ofte med rundt ti blomster. Plantene har avlange rotknoller og kan formere seg vegetativt ved å lage ekstra jordknoller.

Blomstene er gulgrønne og fem av blomsterbladene er samla som en hjelm over pollinier og arr. Det sjette blomsterbladet, underleppa, er gulaktig og eggforma med en grunn fure i midten der nektar utskilles. Leppa peker nedover og kommer ofte i berøring med plantas stengel. Blomsten har ingen spore, men nektar er også tilgjengelig ved basis av leppa.

Utbredelse

Naturlig utbredelse av fjellkurle (Chamorchis alpina). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av fjellkurle

Fjellkurle finnes på rabber og tørr hei høyt til fjells, men kan også forekomme ned mot sjøen i Nord-Norge, og da på tørre enger eller sanddyner. Arten er avhengig av baserik grunn. Arten finnes i høyfjellet fra Lom og Vågå nordover til Snåsa. Så har utbredelsen et opphold til Hattfjelldal i Nordland, og derfra går den videre til Vardø. Utenom Norge finnes fjellkurle i flere fjellstrøk i Europa, for eksempel Alpene, Karpatene og europeiske deler av Nord-Russland.

Reproduksjon

Fjellkurle besøkes av ulike insekter som sanker nektar. Fra Alpene er biller og snylteveps i familien Ichneumonidae observert som pollinatorer. Nylige observasjoner fra Alpene har vist at maur i slekta tuemaur pollinerer grønnkurle der. Hvilke insekter som pollinerer arten i Norge er ikke kjent.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

fjellkurle
Chamorchis alpina
Tidligere vitenskaplig navn
Chamaeorchis alpina L., Chamaeorchis alpinus (L.) Lindl., Ophrys alpina L., Herminium alpinum (L.) Lindl.
Artsdatabanken-ID
99487
GBIF-ID
2791364

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg