brudespore

Brudespore
Brudesprore, Litloshaugen Hardangervidda
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Brudespore er en ganske vanlig og vidt utbredt orkidé i Norge. Denne arten har nektar og besøkes av ulike insekter både dag og natt.

Faktaboks

Også kjent som

Gymnadenia conopsea

Beskrivelse

Brudespore er mellom 15 og 50 centimeter høy med en blomsterstand bestående av et tjuetalls eller flere lyserøde blomster. Individer med rent hvite blomster er heller ikke uvanlig. Blomsten hos brudespore består, som hos mange orkideer, av seks blomsterblader. Ett av dem er en ganske brei leppe som er grunt delt i tre lapper, og som kan fungere som landingsplass for besøkende insekter. To av blomsterbladene er ganske smale og spriker ut på sida. De tre resterende blomsterbladene er samla som en hjelm over åpninga til nektarspora.

Nektarspora er rundt halvannen centimeter lang. Pollenkøllene (polliniene) sitter på oversida av åpninga til nektarspora, slik at de vil festes til pollinator ved besøk. Brudespore avgir en ganske sterk, krydderaktig duft som gjerne beskrives som nelliklignende.

Bladene hos brudespore er ganske smale, rundt én centimeter breie, og ganske spisse.

Utbredelse

Brudespore forekommer i åpen skog, beitemark, slåtteeng og rikere myrområder. Arten er relativt vanlig i det meste av Norge, men er ganske sjelden i Agder. Høyderekorden for arten er på 1560 meter over havet i Lom (Oppland). Artens verdensutbredelse er Eurasia.

Systematikk

Brudespore, nærbilde av blomster som viser leppe, sidevinger og "hjelm". Plassering av pollenkøller (pollinier) og åpning til nektarspore er også synlig. Blomsten til høyre har en pollenkølle avsatt på arret.
Brudespore, nærbilde av blomster
Lisens: CC BY SA 3.0

Brudespore er den eneste arten i slekta Gymnadenia i Norge, men i seinere tid er det blitt vanlig å dele denne arter i to taksa. Planter med mange og tettsittende blomster skilles ut fra de «vanlige» brudesporene, og noen forskere oppfatter dette som en egen art (G. densiflora). Dette taksonet kalles praktbrudespore eller tettbrudespore, og skilles på breiere og flere blader og lengre blomsterstander med flere blomster. Praktbrudespore oppfattes nå av Artsdatabanken som en underart av brudespore med systematisk navn G. conopsea ssp. densiflora, mens hovedformen navngis som underarten G. conopsea ssp. conopsea og med norsk navn engbrudespore.

En nærstående art finnes i sørøstlige deler av Sverige, duftspore, G. odoratissima.

Reproduksjon

Brudespore, pollenkøller fanget på en tannstikke ført inn i blomsten.
Brudespore, pollinier
Lisens: CC BY SA 3.0

Brudespore besøkes av mange ulike insekter, i hovedsak sommerfugler. Arten har sterke visuelle og duftmessige signaler og besøkes både av dagaktive og nattaktive insekter. Observerte dagaktive pollinatorer er neslesommerfugl, stor kålsommerfugl, bloddråpesvermere og dansefluer (slekta Empis ). Av nattaktive pollinatorer er ulike arter av nattfly og tussmørkesvermere observert.

Vernestatus

Brudespore har i Rødlista av 2015 kategorien livskraftig (LC).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg