jaktfalk

Jaktfalk, hunn. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Jaktfalk (foto, hunn) av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Jaktfalk er en fugleart i falkefamilien. Den er vår største falk, cirka 55–60 centimeter lang og med en vekt på cirka 1,0–1,7 kilo. Oversiden er skifergrå med lyse flekker og striper, undersiden gråhvit og tett besatt med mørkebrune lengdeflekker. Den mørke skjeggstripen på hvert kinn er, i motsetning til hos vandrefalken, lite markert. Gamle fugler har gule ben, ungfugler blågrå.

Faktaboks

Også kjent som
rypefalk
Falco rusticolus

Utbredelsen av jaktfalk er sirkumpolar og relativt arktisk. Arten blir av noen oppdelt i flere underarter basert blant annet på fargeforskjeller, men lyse og mørke individer forekommer i samme bestand. Sibirske og nordeuropeiske jaktfalker er vanligvis mørke, mens islandsfalk er lysere og grønlandsfalk (også i arktisk Canada) kan være nesten hvit. Jaktfalken hekker meget spredt i sørnorske fjellstrøk, i Nord-Norge noe mer vanlig blant annet langs kysten.

Ernæringen består hovedsakelig av ryper, og hekkeplassen ligger ofte i nærheten av gode rypeområder. Undersøkelser har vist begrenset overgang til andre byttedyr selv når rypebestanden er liten. Reiret ligger vanligvis på en hylle i en bratt fjellskråning. Oftest tas gamle reir av ravn eller fjellvåk i bruk. Eggleggingen foregår gjerne i første halvdel av april. De 3–4 gulhvite eggene med rødbrune flekker ruges i cirka fem uker. Ungene blir i reiret til de er sju uker gamle.

Bestanden har trolig avtatt betydelig på 1900-tallet, men den har stabilisert seg de seneste tiårene. I Europa hekker det 800–1300 par, hvorav 300–500 i Norge. På Finnmarksvidda har bestanden trolig minket med 80 prosent siden midten av forrige århundre. Viktige trusler mot bestanden er utarming av rypebestanden og habitatødeleggelse, samt faunakriminalitet. Jaktfalken er både stand- og streiffugl.

Les mer i Store norske leksikon

falkefamilien

falkefangst

falkejakt

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg