Jaktfalk på Seward Peninsula, Alaska, USA av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

jaktfalk

Voksen jaktfalk

Jaktfalk er en fugleart og den største falken i Norge. Den spiser hovedsakelig ryper og hekker meget spredt i sørnorske fjellstrøk, i Nord-Norge noe mer vanlig blant annet langs kysten.

Faktaboks

også kjent som:
rypefalk
Falco rusticolus

Beskrivelse

Jaktfalken er cirka 55–60 centimeter lang og med en vekt på cirka 1,0–1,7 kilo. Oversiden er skifergrå med lyse flekker og striper, undersiden gråhvit og tett besatt med mørkebrune lengdeflekker. Den mørke skjeggstripen på hvert kinn er, i motsetning til hos vandrefalken, lite markert. Gamle fugler har gule ben, ungfugler blågrå.

Utbredelse

Nylig utfløyet jaktfalkunge

Utbredelsen av jaktfalk er sirkumpolar og relativt arktisk. Arten ble tidligere oppdelt i flere underarter basert blant annet på fargeforskjeller, men lyse og mørke individer forekommer i samme bestand. Sibirske og nordeuropeiske jaktfalker er vanligvis mørke, mens islandsfalk er lysere og grønlandsfalk (også i arktisk Canada og Øst-Sibir) kan være nesten helt hvit. En slik hvit jaktfalk er også påvist hekkende i Finnmark.

Jaktfalken hekker meget spredt i sørnorske fjellstrøk, i Nord-Norge noe mer vanlig blant annet langs kysten. Den er både stand- og streiffugl.

Levevis

Jaktfalk kommer med en heilo til ungene

Ernæringen består hovedsakelig av ryper, og hekkeplassen ligger ofte i nærheten av gode rypeområder. Undersøkelser har vist begrenset overgang til andre byttedyr selv når rypebestanden er liten.

Reiret ligger vanligvis på en hylle i en bratt fjellskråning, men kan også være i tre der passende bergvegger mangler. Oftest tas gamle reir av ravn eller fjellvåk i bruk. Eggleggingen foregår gjerne i første halvdel av april. De 3–4 gulhvite eggene med rødbrune flekker ruges i cirka fem uker. Ungene blir i reiret til de er sju uker gamle.

Bestand

Bestanden har trolig avtatt betydelig på 1900-tallet, men den har stabilisert seg de seneste tiårene. I Europa hekker det 800–1300 par, hvorav 300–500 i Norge. Viktige trusler mot bestanden er utarming av rypebestanden og habitatødeleggelse, samt faunakriminalitet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg