Geiterygghytta

Vinter ved Geiterygghytta
Av /DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0
Geiterygghytta
Av /DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Geiterygghytta er en betjent DNT-hytte i Skarvheimen. Den ligger øst for Geiteryggvatnet ved en stengt sidevei vest for riksvei 50 (Hol–Aurland). Hytta drives av DNT Oslo og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Hol kommune, i Viken fylke. Den ligger 1228 meter over havet.

Fra turisthytta er det merkede sommerruter til Steinbergdalshytta, Kongshelleren, Raggsteindalen. Finse og Hallingskeid.

Navnet

Hytta ligger like ved den karakteristtiske fjellformasjonen Geiteryggen som ser ut som nettopp det. Derav navn på fjell og hytte.

Historikk

For å dele opp den lange ruta til Aurlandsdalen mellom Steinbergdalen og Finse, ble Geiterygghytta bygget. Den ble innviet i 1914 etter en strabasiøs byggeperiode og en lang transport av materialer fra Hallingskeid med hest og slede. Byggmesteren, Nils Skattebo, ble også bestyrer på hytta de første årene, samtidig som han også i noen år drev Iungsdalshytta. Mellom 1923 og 1950 var det fem forskjellige bestyrere på hytta. Fra 1950 til 1966 var Olav Bergheim bestyrer. Da overtok hans datter Kari og mannen Aslak Eira frem til 1994. Fra 1995 til 2017 drev sønnen Jan Eira hytta. Geiterygghytta er utvidet flere ganger og har 88 sengeplasser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1998). Hyttene på Hardangervidda og i Skarvheimen. Boksenteret.
  • Lauritzen, Per Roger (2010. Aurlandsdalen og Skarvheimen. Gyldendal.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg