Athyrium distentifolium

Tette, lysegrønne samlinger av fjellburkne er vanlige i fjellet, i steinete snøleier og ved basis av berg og steiner. Padjelanta nationalpark, Sverige

Fjellburkne er en bregneart i storburknefamilien. Bladene er to eller tre ganger finna og blir inntil en meter lange. Fjellburkne er vanlig i åstrakter og i fjellet i hele landet.

Faktaboks

Etymologi

Fra latin disto - med avstand og folium - blad.

Vitenskapelig navn
Athyrium distentifolium
Beskrevet av
Tausch ex Opiz
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Utseende

Bladene vokser i tette rosetter. Bladene er avlange i omriss og bladstilken er som regel mindre enn en firedel av bladplatas lengde. Hovedfinnene har en kort stilk og småfinnene er butte. Dette skiller fjellburkne fra den nære slektningen skogburkne som har hovedfinner uten stilk og spisse småfinner. I tillegg er fjellburkne ofte lysere grønn enn skogburkne. Sporehopene på undersida av bladene er først avlange og rette, men blir seinere runde. De små slørene faller av tidlig.

Utbredelse

Fjellburkne vokser i skog og i steinete snøleier. Arten finnes over hele landet utenom lavlandet på Sørøstlandet og i kystnære strøk i Sør-Norge. Fjellburkne er vanligst i fjellet. Verdensutbredelsen er boreale områder på den nordlige halvkula.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

fjellburkne
Athyrium distentifolium
Tidligere vitenskapelig navn
Aspidium alpestre auct. non Hoppe, Athyrium alpestre auct. non (Hoppe) Rylands ex T.Moore, Phegopteris alpestris auct. non (Hoppe) Mett., Polypodium alpestre auct. non (Hoppe) Spenn., Polypodium rhaeticum auct. non L.
Artsdatabanken-ID
103924
GBIF-ID
5275045

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg