Skiløyper nord for Geilo.

Prestholtseter ved Hallingskarvet i november.

Prestholtseter ved Hallingskarvet i november
Lisens: CC BY SA 3.0

Skarverennet slutter på Ustaoset.

Artikkelstart

Hallingskarvet er en cirka 35 kilometer lang fjellrygg i Hol kommune i Viken fylke (tidligere Buskerud) og Ulvik kommune i Vestland fylke (tidligere Hordaland). Den ligger mellom Ustedalen–Finsedalen (Ustekveikjas dalføre) i sør og Holsdalføret i nord, øst for vannskillet mellom Østlandet og Vestlandet. Hallingskarvet er statsallmenning og nasjonalpark.

Den høyeste del av Hallingskarvet består av ulike typer hard gneis som er skjøvet inn fra nordvest i kaledonsk tid. Gneisene ligger over løsere, omdannede kambrosilur-bergarter (fyllitt). Den harde topplaten danner bratte skråninger ned mot fyllitten, og derfra går det med slakere fall ned mot dalbunnen. Nivået på cirka 1800 meter over havet menes å være rester av den gamle paleiske overflate fra før den tertiære landhevning.

Sørsiden av Hallingskarvet viser en jevn, svakt buet linje, mens nordsiden er dypt innskåret av botner. To skar går tvers gjennom fjellryggen: Kyrkjedøri i vest på ruten Finse-Raggsteindalen Høyfjellstue, og Folarskardet lenger øst på ruten Haugastøl-Raggsteindal en høyfjellstue. Gjennom skarene gikk tidligere gamle ferdselsveier, og passhøyden i Kyrkjedøri er cirka 1540 meter, i Folarskardet cirka 1650 meter.

Hallingskarvet nasjonalpark ble opprettet i 2006 og måler cirka 450 kvadratkilometer.

Høyeste topp i Hallingskarvet er Folarskardnuten (1930 meter), rett vest for Folarskardet, som er Viken fylkes høyeste fjell. Det er vid utsikt fra alle kanter av fjellryggen.

Hallingskarvet har mer vind og tåke enn Hallingdalsfjella og Hemsedalsfjella. Det utgjør et eget værvarslingsdistrikt. Årlig arrangerres Skarverennet, som går langs sørsiden av Hallingskarvet mellom Finse og Ustaoset.

Siste ledd i navnet, skarv, betyr 'nakent fjell'.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Næss, Arne: Det gode lange livs far : Hallingskarvet sett fra Tvergastein, 1995, isbn 82-517-7977-4, Finn boken
  • Ryvarden, Leif (2005). Norges nasjonalparker. N. W. Damm & Søn AS

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg