Faktaboks

Uttale
piemˈonte
Etymologi
‘ved foten av fjellet’

Vinmarker i Piemonte.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Piemonte er en region i det nordvestlige Italia som grenser mot Frankrike i vest. Regionen omfatter Storbyområdet Torino i tillegg til provinsene Alessandria, Asti, Biella, Cuneo, Novara, Verbano-Cusio-Ossola og Vercelli. Piemontes areal er 25 399 km2 og innbyggertallet er 4 396 293 (2016). Hovedstad og største by er Torino.

Regionen består av Podalens øvre del, omkranset av Alpene og Appenninene. I lavlandet dyrkes hvete, mais og ris, grønnsaker og frukt; vinproduksjon. I fjellene finnes gode beiter og en betydelig produksjon av melk og ost. Det er mye skog i regionen.

Alpeelvenes vannkraftpotensial har hatt stor betydning for den sterke industrialiseringen av Nord-Italia. Industrien er særlig konsentrert i og omkring Torino. Viktige produkter er stål- og metallvarer, biler, lærvarer, kontormaskiner, tekstiler, næringsmidler, kjemikalier og glassvarer, foruten en betydelig grafisk industri. Det er også mye turisme i regionen.

Piemonte har betydelig gjennomfartstrafikk med viktige vei- og jernbaneforbindelser til Frankrike og Sveits. Torino var arrangør av olympiske vinterleker i 2006 og i den forbindelse ble det foretatt betydelige utbygginger av veier, idrettsanlegg m.m. i regionen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg