Piemonte

Vinmarker i Piemonte.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Piemonte er en region i det nordvestlige Italia som grenser mot Frankrike i vest. Regionen omfatter Storbyområdet Torino i tillegg til provinsene Alessandria, Asti, Biella, Cuneo, Novara, Verbano-Cusio-Ossola og Vercelli. Piemontes areal er 25 399 km2 og innbyggertallet er 4 396 293 (2016). Hovedstad og største by er Torino.

Faktaboks

Uttale
piemˈonte
Etymologi
‘ved foten av fjellet’

Regionen består av Podalens øvre del, omkranset av Alpene og Appenninene. I lavlandet dyrkes hvete, mais og ris, grønnsaker og frukt; vinproduksjon. I fjellene finnes gode beiter og en betydelig produksjon av melk og ost. Det er mye skog i regionen.

Alpeelvenes vannkraftpotensial har hatt stor betydning for den sterke industrialiseringen av Nord-Italia. Industrien er særlig konsentrert i og omkring Torino. Viktige produkter er stål- og metallvarer, biler, lærvarer, kontormaskiner, tekstiler, næringsmidler, kjemikalier og glassvarer, foruten en betydelig grafisk industri. Det er også mye turisme i regionen.

Piemonte har betydelig gjennomfartstrafikk med viktige vei- og jernbaneforbindelser til Frankrike og Sveits. Torino var arrangør av olympiske vinterleker i 2006 og i den forbindelse ble det foretatt betydelige utbygginger av veier, idrettsanlegg m.m. i regionen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg