Piemonte, region i Italia. Piemonte ligger ved grensen mot Frankrike og Sveits. Regionen omfatter provinsene Alessandria, Asti, Biella, Cuneo, Novara, Torino, Verbano-Cusio-Ossola og Vercelli; 25 399 km2 med 4 401 270 innbyggere (2008). Hovedstad: Torino.

Består av Podalens øvre del, omkranset av Alpene og Appenninene. I lavlandet dyrkes hvete, mais og ris, grønnsaker og frukt; vinproduksjon. I fjellene finnes gode beiter og en betydelig produksjon av melk og ost. Atskillig skog.

Alpeelvenes vannkraftpotensial har hatt stor betydning for den sterke industrialiseringen av Nord-Italia. Industrien er særlig konsentrert i og omkring Torino. Viktige produkter er stål- og metallvarer, biler, lærvarer, kontormaskiner, tekstiler, næringsmidler, kjemikalier og glassvarer, foruten en betydelig grafisk industri. Turisme.

Piemonte har betydelig gjennomfartstrafikk med viktige vei- og jernbaneforbindelser til Frankrike og Sveits. Torino var arrangør av olympiske vinterleker i 2006 og i den forbindelse ble det foretatt betydelige utbygginger av veier, idrettsanlegg m.m. i regionen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.