Piemonte er en region i det nordvestlige Italia som grenser mot Frankrike i vest. Regionen omfatter Storbyområdet Torino i tillegg til provinsene Alessandria, Asti, Biella, Cuneo, Novara, Verbano-Cusio-Ossola og Vercelli. Piemontes areal er 25 399 km2 og innbyggertallet er 4 396 293 (2016). Hovedstad og største by er Torino.

Regionen består av Podalens øvre del, omkranset av Alpene og Appenninene. I lavlandet dyrkes hvete, mais og ris, grønnsaker og frukt; vinproduksjon. I fjellene finnes gode beiter og en betydelig produksjon av melk og ost. Det er mye skog i regionen.

Alpeelvenes vannkraftpotensial har hatt stor betydning for den sterke industrialiseringen av Nord-Italia. Industrien er særlig konsentrert i og omkring Torino. Viktige produkter er stål- og metallvarer, biler, lærvarer, kontormaskiner, tekstiler, næringsmidler, kjemikalier og glassvarer, foruten en betydelig grafisk industri.  Det er også mye turisme i regionen.

Piemonte har betydelig gjennomfartstrafikk med viktige vei- og jernbaneforbindelser til Frankrike og Sveits. Torino var arrangør av olympiske vinterleker i 2006 og i den forbindelse ble det foretatt betydelige utbygginger av veier, idrettsanlegg m.m. i regionen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.