Faktaboks

Savoie
italiensk Savoia tysk Savoyen
Uttale
savoˈa
Kongedømmet Sardinia
Savoie (Savoia) ble en del av Kongeriket Sardinia i 1720. Kart over provinsene i Kongeriket Sardinia. Savoia øverst til venstre, i rosa.

Savoie er et landskap i Frankrike ved grensen mot Sveits og Italia, delt i departementene Haute-Savoie i nord og Savoie i sør. Landskapet er helt oppfylt av Alpene med blant annet Mont Blanc-massivet, Vest-Europas høyeste fjell. Det er stor turisttrafikk i området.

Hovedstad i det tidligere hertugdømmet Savoie var Chambéry. Etter samlingen av Italia ble Savoie en del av Frankrike i 1860.

Historie

Savoie har gjennom historien vært en del av flere ulike riker. Savoie var underlagt Romerriket, Frankerriket, det franske kongeriket Burgund og Det tysk-romerske rike før den italienske slekten Savoia fikk makten og gjorde området til et grevskap på 1100-tallet. På 1700-tallet dannet Savoie, sammen med øya Sardinia, kongeriket Sardinia.

I 1860-1861 ble mesteparten av fastlands-Savoie innlemmet Frankrike, mens resten ble en del av det samlede Italia.

Antikken og middelalderen

I oldtiden var området bebodd av den keltiske stammen allobroger. I 121 fvt. ble de beseiret av romerne, som gjorde landet deres til en del av provinsen Gallia transpadana. Under folkevandringene slo burgunderne seg ned i området, men i 564 kom deres rike under frankisk herredømme. Senere lå området i perioder dels under italiensk styre, dels under fransk, inntil det gikk opp i kongeriket Burgund og kom under Det tysk-romerske rike i 1033.

På 1100-tallet fikk slekten Savoia makten i landet, og Amadeus 3 gjorde det til et grevskap med betydelige besittelser i Italia (Piemonte) og Sveits (Genève). Savoia ble hertugdømme i 1416.

Moderne tid

På begynnelsen av 1500-tallet ble Savoie skueplass for stridigheter mellom Spania og Frankrike, men ved freden i Cateau-Cambrésis i 1560 sikret Savoie seg en mer uavhengig stilling. Ved freden i Utrecht i 1713 fikk Savoie Sicilia, som i 1720 ble tatt fra dem og erstattet med Sardinia. Fyrstemakten stod sterkt i Savoie. Alt i årene etter 1560 mistet stenderforsamlingen sin betydning, og Emanuel Philibert bygde opp en administrasjon med klart eneveldige trekk. På 1700-tallet ble denne politikken ført videre.

Viktor Amadeus 2 (1675–1730) gjennomførte jordreformer, skattereformer og reformer i administrasjonen, samtidig som han bygde ut hæren. Savoie ble en av de mest effektivt administrerte stater i Europa. Men jordbruket var forholdsvis primitivt. Adel og presteskap utgjorde en forholdsvis stor del av befolkningen, eide det meste av jorden og dominerte industri, handel og bankvirksomhet.

Fastlandsdelen av kongeriket ble erobret av franskmennene under revolusjonskrigene og gjort til fransk departement, men riket ble gjenopprettet i 1815.

Nasjonalistisk-liberale strømninger, særlig etter 1830, var sterke i Savoie. Med fransk hjelp ble Savoie selvstendig i 1860. Selve Savoie gikk da opp i Frankrike, mens Piemonte og de italienske delene av Savoia ble innlemmet i det nye Italia. Viktor Emanuel 2, den siste kongen av Savoia-Sardinia, ble i 1861 konge av det samlede Italia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg