Veneto, region i nordlige Italia, ved Golfo di Venezias vestbredd (Adriaterhavet), og mellom Po i sør og grensen mot Østerrike i nord. Omfatter provinsene Venezia, Padova, Rovigo, Verona, Vicenza, Treviso og Belluno; 18 364 km2 med 4 885 550 innb. (2009). Hovedstad: Venezia.

Den sørlige delen domineres av Posletta, den nordlige delen av Alpene (Dolomittene). En rekke fjell når over 3000 moh. i nord. Regionen gjennomstrømmes av en rekke elver, bl.a. Adige, Piave, Brenta og Po, som renner ut til kysten, der flere landtanger danner lagunen Veneto.

Veneto har et variert jordbruk. I sør og sørøst dyrkes mais, hvete, sukkerbeter og ris i det fruktbare og irrigerte slettelandet. I de sørvendte fjellskråningene dyrkes frukt (epler, ferskner, kirsebær), vindruer og grønnsaker; høyere opp er det storfehold og skogbruk. Meget stor vinproduksjon (Valpolicella, Soave, Bardolino og Custoza). Regionen har betydelige energiressurser, med vannkraft i Dolomittene og rike naturgassfelt i Podeltaet. Det er også bly- og sinkforekomster i Dolomittene. Petroleumsraffinering, kjemisk og metallurgisk industri. Regionen har for øvrig mye tekstilindustri og produksjon av sko, møbler, smykker m.m., garverier. Venezia er kjent for sin glassvareindustri. Betydelig turisttrafikk, bl.a. til Venezia, Verona, Padova, Vicenza og vintersportsstedet Cortina d'Ampezzo. Tett vei- og jernbanenett, viktige havner er Venezia og Chioggia.

Romerne underla seg området på 100-tallet f.Kr. (se veneter) og gjorde Aquileia til hovedstad. Under folkevandringene led området sterkt, men på 900-tallet begynte byene å ha fremgang. I begynnelsen av 1400-tallet fikk Venezia overtaket og underla seg det øvrige Veneto. I 1797 kom landskapet under Østerrike, som 1866 måtte avstå det til Italia. Deler av Veneto ble 1947 avstått til Jugoslavia. Venezia Tridentina ble 1919–47 brukt om den nåværende autonome region Trentino-Alto Adige.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.