Faktaboks

Uttale
vˈɛneto

Veneto er en region i det nordøstlige Italia som strekker seg fra Adriaterhavet i sør til Alpene og grensen mot Østerrike i nord, og til Posletta i vest.

Regionen omfatter provinsene Padova, Rovigo, Verona, Vicenza, Treviso og Belluno, i tillegg til Storbyområdet Venezia. Veneto strekker seg ut over et område på 18 364 km2 og har 4 903 705 innbyggere (2017). Hovedstad og største by er Venezia. Andre større byer er Verona, Padova, Vicenza og Treviso.

Natur

Den sørlige delen domineres av Posletta, den nordlige delen av Alpene (Dolomittene). En rekke fjell når over 3000 moh. i nord. Regionen gjennomstrømmes av en rekke elver, blant andre Adige, Piave, Brenta og Po, som renner ut til kysten, der flere landtanger danner lagunen Veneto.

Næringsliv

Veneto har et variert jordbruk. I sør og sørøst dyrkes mais, hvete, sukkerbeter og ris i det fruktbare og irrigerte slettelandet. I de sørvendte fjellskråningene dyrkes frukt (epler, ferskner, kirsebær), vindruer og grønnsaker, og høyere opp er det storfehold og skogbruk. Det er meget stor vinproduksjon (Valpolicella, Soave, Bardolino og Custoza). Regionen har betydelige energiressurser, med vannkraft i Dolomittene og rike naturgassfelt i Podeltaet. Det er også bly- og sinkforekomster i Dolomittene. Det finnes også petroleumsraffinering, kjemisk og metallurgisk industri. Regionen har for øvrig mye tekstilindustri og produksjon av sko, møbler, smykker og garverier. Venezia er kjent for sin glassvareindustri, som særlig er konsentrert om Murano. Det er betydelig turisttrafikk i regionen, særlig til Venezia, Verona, Padova, Vicenza og vintersportsstedet Cortina d'Ampezzo. Veneto har et tett vei- og jernbanenett, og viktige havner i Venezia og Chioggia.

Historikk

Romerne underla seg området på 100-tallet fvt. og gjorde Aquileia til hovedstad. Under folkevandringene led området sterkt, men på 900-tallet begynte byene å ha fremgang. I begynnelsen av 1400-tallet fikk Venezia overtaket og underla seg det øvrige Veneto. I 1797 kom landskapet under Østerrike, som i 1866 måtte avstå det til Italia. Deler av Veneto ble i 1947 avstått til Jugoslavia. Venezia Tridentina ble 1919–1947 brukt om den nåværende autonome region Trentino-Alto Adige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg