Emilia-Romagna er en region i Italia som befinner seg mellom Po, Appenninene og Adriaterhavet. Den omfatter Storbyområdet Bologna og provinsene Ferrara, Forlì, Modena, Parma, Piacenza, Ravenna og Reggio nell'Emilia, strekker seg over et område på 22 124 km2 og har 4 447 940 innbyggere (2017). Hovedstad og største by er Bologna. I sør, på grensen til Marche, ligger den selvstendige staten San Marino.

Regionen faller geografisk i to klart atskilte deler. Den nordlige delen er et tettbefolket, lavtliggende sletteland, som tilhører den større Posletta. Det strekker seg sørover fra Po til den gamle hovedvei Via Aemilia, som krysser gjennom regionen fra nordvest til sørøst. Området sør for Via Aemilia består av fjellkjeder som tilhører Appenninene, høyeste punkt er Monte Cimone (2165 moh.) sørvest for Bologna.

Emilia-Romagna er en av de viktigste jordbruksregionene i Italia. Regionen er for eksempel berømt for parmesanosten, parmaskinken og lambrusco-vinene. På Posletta drives det et intensivt jordbruk med dyrking av hvete, mais, ris, sukkerbeter og grønnsaker. På skråningene av Appenninene dyrkes blant annet frukt og vindruer. Her drives også et betydelig husdyrhold med produksjon av kjøtt, melk og andre meieriprodukter. Betydelige forekomster av naturgass (Cortemaggiore, Ravenna) og olje (Cortemaggiore) gir regionen en vital rolle i landets energiforsyning. Industrien er omfattende og svært allsidig med vekt på næringsmiddel-, verksted- (biler, motorsykler, landbruksmaskiner, jernbanemateriell), kjemisk, petrokjemisk og tekstilindustri. Turistindustrien er godt utbygd, spesielt langs kysten (Rimini, Cattolica).

Navnet Emilia er etter den gamle hovedvei Via Aemilia, som gikk fra Placentia (Piacenza) til Ariminum (Rimini), anlagt 177 f.Kr. av konsul Marcus Aemilius Lepidus.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.