Faktaboks

Uttale
emˈilia-romˈagna
Emilia-Romagna

Tradisjonell gate i Ferrara i regionen Emilia-Romagna i Italia.

Av /Shutterstock.

Emilia-Romagna er en region i Italia som befinner seg mellom Po, Appenninene og Adriaterhavet. Den omfatter Storbyområdet Bologna og provinsene Ferrara, Forlì, Modena, Parma, Piacenza, Ravenna og Reggio nell'Emilia, strekker seg over et område på 22 124 km2 og har 4 447 940 innbyggere (2017). Hovedstad og største by er Bologna. I sør, på grensen til Marche, ligger den selvstendige staten San Marino.

Natur

Grizzana
Emilia-Romagna. Sør for Posletta er landskapet berglendt og danner nordskråningen av fjellkjeden Apenninene.
Av /Bahnbilder.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Regionen faller geografisk i to klart atskilte deler. Den nordlige delen er et tettbefolket, lavtliggende sletteland, som tilhører den større Posletta. Det strekker seg sørover fra Po til den gamle hovedvei Via Aemilia, som krysser gjennom regionen fra nordvest til sørøst. Området sør for Via Aemilia består av fjellkjeder som tilhører Appenninene, høyeste punkt er Monte Cimone (2165 moh.) sørvest for Bologna.

Næringsliv

Emilia-Romagna er en av de viktigste jordbruksregionene i Italia. Regionen er for eksempel berømt for parmesanosten, parmaskinken og lambrusco-vinene. På Posletta drives det et intensivt jordbruk med dyrking av hvete, mais, ris, sukkerbeter og grønnsaker. På skråningene av Appenninene dyrkes blant annet frukt og vindruer. Her drives også et betydelig husdyrhold med produksjon av kjøtt, melk og andre meieriprodukter. Betydelige forekomster av naturgass (Cortemaggiore, Ravenna) og olje (Cortemaggiore) gir regionen en vital rolle i landets energiforsyning. Industrien er omfattende og svært allsidig med vekt på næringsmiddel-, verksted- (biler, motorsykler, landbruksmaskiner, jernbanemateriell), kjemisk, petrokjemisk og tekstilindustri. Turistindustrien er godt utbygd, spesielt langs kysten (Rimini, Cattolica).

Navnet Emilia er etter den gamle hovedvei Via Aemilia, som gikk fra Placentia (Piacenza) til Ariminum (Rimini), anlagt 177 f.Kr. av konsul Marcus Aemilius Lepidus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg