Lombardia

Artikkelstart

Lombardia er en region i det nordlige Italia som grenser i nord mot Sveits, i sør mot regionen Emilia-Romagna, i øst mot Trentino-Alto Adige og Veneto, og i vest mot Piemonte.

Faktaboks

Uttale
lombardˈia

Regionen omfatter de elleve provinsene Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lecco, Lodi, Mantova, Monza e Brianza, Pavia, Sondrio og Varese, i tillegg til Storbyområdet Milano. Regionen strekker seg over et område på 23 864 km2, har 10 019 166 innbyggere (2016) og er Italias mest folkerike region. Hovedstad og største by er Milano.

Lombardia omfatter området mellom Alpene og midtre del av elven Po. Naturgeografisk består landskapet av tre hovedområder: Alpene, For-Alpene og den fruktbareste delen av Posletta. Alpene når opp i 3500–4000 meter over havet. Høyest er Pizzo Bernina (4049 meter over havet) i Alpi Retiche (Rätiske alper). For-Alpene er lavere, vanligvis 2000–2500 meter over havet. Mellom Alpene og Posletta ligger De norditalienske sjøer: (fra vest til øst) Lago Maggiore (212 km2), Lago di Como (146 km2), Lago d'Iseo (62 km2) og Lago di Garda (370 km2), alle oppdemt av store morener. Fra Alpene kommer en rekke elver som alle renner ut i Po, blant annet Ticino (248 km), Adda (313 km) og Oglio (280 km).

Lombardia har et kontinentalt klima med kalde vintrer og varme somrer på slettelandet. Middeltemperatur i Milano er 1 °C i kaldeste måned (januar) og 23 °C i varmeste måned (juli). Bortsett fra i noen få milde distrikter, som områdene rundt Lago di Garda og de andre sjøene, er vintertemperaturene for lave til at det kan dyrkes ømtålige vekster som oliven og sitrusfrukter. Nedbøren varierer stort sett etter høyde over havet, fra 600 mm i lavlandet til nærmere 2000 mm i fjellene.

Med sitt gunstige klima og sin fruktbare jord er Lombardia et av Italias rikeste jordbruksområder og har en betydelig produksjon av hvete, mais, ris, fôrvekster, frukt, silke (morbærtrær) samt melk og andre husdyrprodukter. Silkeindustri, bomullsindustri og i senere tid mekanisk og kjemisk industri er i stor grad basert på de betydelige vannkraftressursene og har bidratt til å gjøre Lombardia til et av Italias viktigste industriområder, med Milano som sentrum. Det foregår stor produksjon av naturgass i sørlige deler. Regionen har et omfattende vei- og jernbanenett, med Milano som det viktigste knutepunktet.

Det er tre store lufthavner i Lombardia: Milano-Malpensa, Milano-Linate og Bergamo-Orio al Serio.

Lombardia ble i oldtiden ansett for å ligge utenfor Italia, og da det var blitt erobret av romerne, hørte det til provinsen Gallia Cisalpina. Etter Romerrikets fall hersket ostrogoterne og fra 568 langobardene, som Lombardia har sitt navn etter. I middelalderen vokste det opp flere selvstendige bystater, blant annet Milano og Mantova.

På 1400-tallet kom den østlige delen av Lombardia under Venezia, mens den nordlige kom under Spania 1535 og under Østerrike 1714. Fra 1797 hørte hele Lombardia til Frankrike, fra 1814 til Østerrike, og 1859 ble det en del av kongeriket Italia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg