Faktaboks

Uttale
ˈumbria

Umbria er en region i Italia, i innlandet omkring øvre Tevere (Tiber), omfatter provinsene Perugia og Terni. Regionen har et areal på 8456 kvadratkilometer og har 877 697 innbyggere (2020). Hovedstad er Perugia.

Natur

Området er et åslandskap med vide forsenkninger, stedvis oppfylt av innsjøer, størst er Lago Trasimeno ved Perugia. I øst hever landskapet seg mot Appenninene.

Næringsliv

Umbria består av rikt jordbruksland med dyrking av hvete, mais, poteter, sukkerbeter, oliven, druer og trøfler. Det er betydelig storfehold i regionen. Ved Terni ligger et større vannkraftverk som forsyner stålverk, kjemisk og elektrometallurgisk industri ved Terni, Narni og Foligno. Regionen er også kjent for sjokoladeproduksjon. Det er betydelig turisttrafikk blant annet til Assisi og Gubbio.

Vinproduksjonen er forholdsvis liten i regionen, men den har prestisjeviner som Torgiano DOCG (røde), Sagrantino di Montefalco DOCG (røde), Collo Perguini (røde, hvite og rosé) og Orvieto DOC (hvite).

Historikk

Umbria har navn etter de italiske umbrere, som på 200-tallet fvt. kom under Roma. I nyere tid tilhørte Umbria Kirkestaten. I Iguvium (nå Gubbio) ble Tabulae Iguvinae funnet, med religiøse innskrifter som er de viktigste bevarte tekster på umbrisk språk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg