Liguria

Portofino.
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Liguria er et landskap og en region i Italia, på de smale sørskråningene av Appennino Ligure og Alpi Liguri ned mot Golfo di Genova, omfatter provinsene Genova, Imperia, La Spezia og Savona. Regionen har et areal på 5416 km2 og har 1 534 407 innbyggere (2020). Hovedstad er Genova.

Faktaboks

Uttale
ligˈuria

Liguria strekker seg fra grensen mot Frankrike til Toscana i øst og omfatter den italienske Riviera. Kysten deles vanligvis inn i en vestlig del sørvest for Genova, Riviera di Ponente, og kysten sørøst for Genova, Riviera di Levante. Alpene faller bratt ned mot kysten, og utgjør en formidabel barriere for samferdselen. Fjellene når 2200 meter over havet (Monte Saccarello) ved den franske grensen. Appenninene er lavere og krysses av flere pass og fjelloverganger, bl.a. Giovipasset (472 meter over havet) som forbinder Genova med Posletta.

Regionen har et typisk middelhavsklima med milde, fuktige vintrer og varme, tørre somrer. Middeltemperatur i Sanremo på Riviera di Ponente er således 10 °C i kaldeste måned (januar–februar) og 24 °C i varmeste måned (juli–august). Årlig nedbørmengde varierer fra 600–800 mm i vest til 1000–1250 mm i sørøst.

Jordbruket har etter italienske forhold liten betydning, men det drives en del intensivt jordbruk med blant annet stor produksjon av blomster. Ellers dyrkes blant annet tidlig-grønnsaker, vindruer, oliven og tomater. Den store industrien (skipsbyggerier, jern- og stålverk, oljeraffinerier, kjemiske fabrikker) er særlig lokalisert til Genova samt Savona og La Spezia. Det milde klimaet og et vakkert kystlandskap har lagt grunnlaget for en betydelig turisme. De fremste turiststedene er (fra vest): Sanremo, Diano Marina, Alassio, Finale Ligure, Varazze, Rapallo og Chiavari.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg