De to Sicilier
De to Sicilier bestod av Napoli (Sør-Italia) og Sicilia.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

De to Sicilier var et kongedømme i dagens Italia som bestod av de to kongedømmene Sicilia og Napoli. Denne staten ble opprettet i 1815 og bestod til Italia ble samlet i 1861.

Faktaboks

Også kjent som

Kongedømmet De to Sicilier, Begge Sicilier

engelsk Kingdom of the Two Sicilies

italiensk Regno delle Due Sicilie

Både Sicilia og Napoli hadde vært egne kongedømmer siden middelalderen. I 1735 ble Karl 3. av Spania, som tilhørte huset Bourbon, konge av både Napoli og Sicilia, slik at de to kongedømmene var samlet under én hersker.

I 1799 ble kongeriket Napoli omdannet til Den partenopeiske republikk av Napoleon Bonaparte. Samme år ble det igjen et kongerike, i perioden 1806–1815 under regenter utnevnt av Napoleon.

Etter Napoleons fall i 1815 ble det gamle monarkiet gjenopprettet under navnet Begge Sicilier eller De to Sicilier. Dette riket ble styrtet av Giuseppe Garibaldi i 1860, og Napoli ble innlemmet i et samlet Italia under kongen av Sardinia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg