Faktaboks

Toscana
Uttale
toscˈana
Italiensk landskap, Chianti
Landskap i Toscana i Vest-Italia.

Typisk kulturlandskap i Toscana. Bildet er fra landsbyen Vinci, ikke langt fra byen Lucca.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Toscana er et landskap og en region i midtre del av Italia, på vestsiden av den italienske halvøy, nord for Lazio. Regionen er på 22 992 kvadratkilometer og har 3 709 139 innbyggere (2020). Hovedstad er Firenze. Toscana omfatter provinsene Arezzo, Firenze, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa-Carrara, Pisa, Pistoia, Prato og Siena.

Natur

Toscana er for det meste et fjell- og bakkeland med en smal kystslette og elvedaler; hoveddal er Arnodalen. Mot nord avgrenses Toscana av de skogkledde Apenninene. Elba og noen andre småøyer hører til Toscana.

Næringsliv

Toscana er et av de mest velstående jordbruksområder i Italia, med dyrking av hvete, oliven, frukt, grønnsaker og vin. Toscana er viktigste vinregion i de sentrale deler av landet med en rekke toppdistrikter. Chianti er størst og best kjent. Brunello di Montalcino og Vino Nobile di Montepulciano er mindre, men ofte av bedre kvalitet. Alle disse røde vinene er laget av Sangiovese-druer eller kloninger eller mutasjoner av disse. Av de hvite er Trebbiano-druen mest utbredt. De aller beste vinene fra Toscana er røde viner delvis laget av franske druer uten tilstrekkelig juridisk anerkjennelse, men av høy kvalitet og til høye priser. Storfe- og sauehold er også viktig.

Bergverksdriften omfatter bly, sink, antimon, kobber, kvikksølv og brunkull; marmorbruddene ved Carrara er verdenskjente. Kjemisk, metallurgisk og tekstilindustri er dominerende industrigrener; Firenze er kjent for sine kunsthåndverk og -skatter, Livorno har store skipsverft. Turismen er betydelig langs kysten (blant annet Elba) og til historiske steder som Firenze, Pisa og Siena. Chiusi er rik på forhistoriske gravfunn.

Historie

Toscana omfatter en stor del av det gamle Etruria og har mange fortidslevninger fra etruskisk tid; erobret av romerne 351 fvt. I middelalderen var det først et langobardisk hertugdømme, senere et markgrevskap under karolingerriket. Etter markgrevinne Mathildes død 1115 ble det splittet opp i en rekke små bystater: Firenze, Siena, Pisa med flere. Fra 1569 var medlemmer av slekten Medici storhertuger av Toscana, og etter dem fulgte habsburgerne i 1737. I 1800 gjorde Napoleon landet til kongeriket Etruria, men fra 1814 til 1860 var det på nytt storhertugdømme inntil det ble innlemmet i kongeriket Sardinia i 1860 og sammen med dette i Italia 1861.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg