Murmeldyr

Murmeldyr. Amerikansk skogmurmeldyr. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Murmeldyr er en gnagerslekt i ekornfamilien. Det er 15 arter i slekten, som alle er kraftige gnagere. I utseende minner de mer om bever enn om ekorn, dette er de største artene i ekornfamilien. De tilhører underfamilien Xerinae, som inneholder et stort antall arter som kalles jordekorn (samt afrikanske treekorn).

Faktaboks

Beskrevet av
Johann Friedrich Blumenbach, 1779

Beskrivelse

Murmeldyr kan variere mye i fargen, men er generelt grå eller gulbrune, eller en kombinasjon av disse fargene. Noen er mer rødbrune, mens andre er mer grå. Noen få har svake striper på kroppssidene. Den minste arten har kroppslengde inntil 49 centimeter, halelengde tolv centimeter, vekt mellom tre og fire kilo. Den største har målene 75 centimeter, 24 centimeter og elleve kilo (hanner) og åtte kilo (hunner). Vekta varierer mye gjennom året, avhengig av fettlagring og vinterdvale.

Levevis

Marmota himalayana
Et ungt himalayamurmeldyr på den tibetanske høysletten.
Marmota himalayana
Marmota himalayana
Et himalayamurmeldyr i åpningen av sin hulegang
Marmota himalayana
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Nesten alle arter lever på høyereliggende grassletter og stepper, kun én art lever i skog (skogmurmeldyret Marmota monax i Nord-Amerika). De lever i kolonier bestående av mange familier. Én art er mindre sosial og lever tilsynelatende alene. De graver store gangsystemer under bakken og er vegetarianere.

Utbredelse

Alpemurmeldyret er eneste murmeldyr i Europa. De 14 andre artene er utbredt i Asia og Nord-Amerika; åtte arter lever i Asia og seks i Nord-Amerika. Noen bestander er stabile, mens andre er i tilbakegang. Intensiv jakt har redusert mange bestander, jakt for mat og medisin-remedier er fortsatt en stor trussel for mange bestander. Ødeleggelse av habitatet og klimaendringer er også trusler. Utsetting og reetablering er foretatt mange steder.

Én art, Marmota vancouverensis, finnes kun på Vancouverøya i Canada og er kritisk trua av utryddelse. Et program for oppdrett i fangenskap og gjenutsetting kan redde arten. Predasjon fra kongeørn, ulv og puma synes å være den største trusselen for denne arten. Den er et av verdens mest trua pattedyr.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

murmeldyr
Marmota
GBIF-ID
2437364

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg