Murmeldyr. Amerikansk skogmurmeldyr. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Murmeldyr av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Murmeldyr, gnagerslekt i ekornfamilien. Det er 15 arter i slekten, som alle er kraftige gnagere. I utseende minner de mer om bever enn om ekorn, dette er de største artene i ekornfamilien. De tilhører underfamilien Xerinae, som inneholder et stort antall arter som kalles jordekorn (samt afrikanske treekorn).

Murmeldyr kan variere mye i fargen, men er generelt grå eller gulbrune, eller en kombinasjon av disse farger. Noen er mer rødbrune, mens andre er mer grå. Noen få har svake striper på kroppssidene. Den minste arten har kroppslengde inntil 49 centimeter, halelenge 12 centimeter, vekt mellom 3 og 4 kilo. Den største har målene 75 centimeter, 24 centimeter og 11 kilo (hanner) og 8 kilo (hunner). Vekta varierer mye gjennom året, avhengig av fettlagring og vinterdvale.

Nesten alle arter lever på høyereliggende grassletter og stepper, kun én art lever i skog (skogmurmeldyret Marmota monax i Nord-Amerika). De lever i kolonier bestående av mange familier. Én art er mindre sosial og lever tilsynelatende alene. De graver store gangsystemer under bakken og er vegetarianere.

Alpemurmeldyret er eneste murmeldyr i Europa. De fjorten andre artene er utbredt i Asia og Nord-Amerika; åtte arter lever i Asia og seks i Nord-Amerika. Noen bestander er stabile, mens andre er i tilbakegang. Intensiv jakt har redusert mange bestander, jakt for mat og medisin-remedier er fortsatt en stor trussel for mange bestander. Ødeleggelse av habitatet og klimaendringer er også trusler. Utsetting og reetablering er foretatt mange steder.

Én art, Marmota vancouverensis, finnes kun på Vancouverøya i Canada og er kritisk trua av utryddelse. Et program for oppdrett i fangenskap og gjenutsetting kan redde arten. Predasjon fra kongeørn, ulv og puma synes å være den største trusselen for denne arten. Den er et av verdens mest trua pattedyr.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.