Dolomittene

Dolomittene. Bratte fjellvegger og spisse tinder kjennetegner dette fjellandskapet. Parti fra Cadore med St. Maddalena-kirken i forgrunnen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Dolomittene, fjellmassiver i Italia, det østlige avsnitt av Alpene i Sør-Tirol (Alto Adige). Omfatter massivene mellom Adige i vest og øvre Piave i øst og mellom Pustertal i nord og Val Sugana i sør. Massivet er cirka 150 km langt og 80 km bredt. Høyeste fjell er Marmolada (3343 meter over havet).

Faktaboks

uttale:
dolomˈittene
etymologi:

etter mineralet dolomitt

også kjent som:

italiensk Alpi Dolomiti

Dolomittene består vesentlig av dolomittstein på et småkupert underlag av permisk porfyr. Berggrunnen er ved erosjon og denudasjon blitt gravd ut i ville, bisarre fjellmassiver med bratte vegger og spisse tinder.

Området er gjennomskåret av dype daler som er viktige samferdsels- og turistveier, som Fossa-dalen sørover til Adige og Ampezzo-dalen mot sørvest til Piave. Dalene er kjent for sine ypperlige fjellbeiter. Det er betydelig turisme i området, blant annet til Cortina d'Ampezzo og Madonna di Campiglio.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg