Dolomittene

Dolomittene. Bratte fjellvegger og spisse tinder kjennetegner dette fjellandskapet. Parti fra Cadore med St. Maddalena-kirken i forgrunnen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Dolomittene, fjellmassiver i Italia, det østlige avsnitt av Alpene i Sør-Tirol (Alto Adige). Omfatter massivene mellom Adige i vest og øvre Piave i øst og mellom Pustertal i nord og Val Sugana i sør. Massivet er cirka 150 km langt og 80 km bredt. Høyeste fjell er Marmolada (3343 meter over havet).

Faktaboks

Uttale
dolomˈittene
Etymologi

etter mineralet dolomitt

Også kjent som

italiensk Alpi Dolomiti

Dolomittene består vesentlig av dolomittstein på et småkupert underlag av permisk porfyr. Berggrunnen er ved erosjon og denudasjon blitt gravd ut i ville, bisarre fjellmassiver med bratte vegger og spisse tinder.

Området er gjennomskåret av dype daler som er viktige samferdsels- og turistveier, som Fossa-dalen sørover til Adige og Ampezzo-dalen mot sørvest til Piave. Dalene er kjent for sine ypperlige fjellbeiter. Det er betydelig turisme i området, blant annet til Cortina d'Ampezzo og Madonna di Campiglio.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg