Dolomittene

Dolomittene. Bratte fjellvegger og spisse tinder kjennetegner dette fjellandskapet. Parti fra Cadore med St. Maddalena-kirken i forgrunnen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Dolomittene av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Dolomittene, fjellmassiver i Italia, det østlige avsnitt av Alpene i Sør-Tirol (Alto Adige). Omfatter massivene mellom Adige i vest og øvre Piave i øst og mellom Pustertal i nord og Val Sugana i sør. Massivet er ca. 150 km langt og 80 km bredt. Høyeste fjell er Marmolada (3343 meter over havet).

Faktaboks

Uttale
dolomˈittene
Også kjent som
it. Alpi Dolomiti (etter mineralet dolomitt)

Dolomittene består vesentlig av dolomittstein på et småkupert underlag av permisk porfyr. Berggrunnen er ved erosjon og denudasjon blitt gravd ut i ville, bisarre fjellmassiver med bratte vegger og spisse tinder.

Området er gjennomskåret av dype daler som er viktige samferdsels- og turistveier, som Fossa-dalen sørover til Adige og Ampezzo-dalen mot sørvest til Piave. Dalene er kjent for sine ypperlige fjellbeiter. Det er betydelig turisme i området, blant annet til Cortina d'Ampezzo og Madonna di Campiglio.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg