Haukørn

Haukørn i fjellterreng i Andalusia, Spania.

Haukørn
Av /Shutterstock.

Haukørn er en fugleart i haukefamilien. Den tilhører slekten Aquila, som også omfatter kongeørn. Arten er ikke observert i Norge.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Aquila fasciata
Beskrevet av
Louis Jean Pierre Vieillot, 1822
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Haukørn minner om musvåk, men er betydelig større, har lengre hale og smalere vinger. Oversiden er brun, ofte med en lys flekk på ryggen. Undersiden er hvitaktig, med mørke streker. Halen har et bredt, svart bånd i enden. Det vitenskapelige navnet fasciata, som er latin og betyr 'bånd' eller 'stripe', speiler også dette svarte båndet på stjerten. Den er 55–65 centimeter lang, har et vingespenn på 145–165 centimeter og veier 1500–2500 gram.

Det er registrert to ulike underarter av haukørna.

Utbredelse

Haukørn hekker spredt i middelhavsområdet, i Nord-Afrika og østover gjennom Asia til Kina. Den er utbredt over store deler av India. Haukørna er en standfugl. Den internasjonale bestanden er estimert til mellom 10 000 og 25 000 par, og er kategorisert som livskraftig på den internasjonale rødlista. Den er ikke påtruffet i Norge.

Næring

Haukørna lever av mindre fugler og pattedyr. Mest lever den av kaniner, ekorn, duer og kråkefugler. Den er også registrert å ta rever.

Reproduksjon

Hekkingen starter i februar–mars. Den hekker helst i klipper, men kan også bygge reir i tretopper. Reiret blir rundt 200 centimeter i diameter, og paret har ofte flere reir i territoriet som den bytter mellom å hekke i. Hunnfuglen legger 1–2 egg som ruges i 37–41 dager, mest av hunnen. Hannen jakter maten mens hunnen mater ungene. Etterhvert som ungene blir eldre jakter også hunnfuglen mat. Ungene blir i reiret i 60–70 dager før de flyr ut, men blir gjerne i territoriet til foreldrene i flere måneder etterpå.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

haukørn
Aquila fasciata
Artsdatabanken-ID
175267
GBIF-ID
5844449

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg